Jump to content
Adam Jonsson

Att hitta lajv 2018->

Recommended Posts

Jag har lajvat i över ett decennium (någonstans slutar man ändå att räkna åren) och har under denna tid sett hobbyn utvecklas. Oftast har utvecklingen lett till det bättre, men de senaste 5 åren har det pågått en allt snabbare regression.

Lajvforumen har stendött allihopa. Många av de gamla lajvkalendrarna (bl.a. lajvnorr) har gått i graven, lajven annonseras inte längre öppet, föreningarna har ouppdaterade hemsidor och hänvisar oftast bara lite slentrianmässigt till någon typ av sluten facebooksida. Lajv som finns annonserade på kalendrar och med fräscha hemsidor tycks ändå kräva att deltagaren har en facebookanvändare för "att knyta kontakter mellan karaktärer och få information från arrangörer". Vad tusan är det som händer?

Ibland har jag försökt få ut svar ur olika föreningar då deras stadgar och policydokument ofta innehåller stycken om att upprätthålla och underhålla forum, vilket sedan ignoreras. Dagens styrelser tycks vara av åsikten att stadgar inte är någonting att förhålla sig till och att det bara är jobbigt att svara på mail. "Kan vi inte ta detta över chatten istället" kan de säga utan att i sin tur hänvisa till vad för chatt de menar.

Tillgängligheten har försvunnit, lajvgrupperna sluter sig och det går inte längre att hålla sig uppdaterad om vad som händer i hobbyn. Jag försökte för sakens skull skapa mig en FB-användare för att få tillgång till lajvgrupperna på Facebook, men detta går ju inte heller då den användare jag skapade istället avvisades då den upplevdes som falsk eller någonting eftersom att jag inte fyllt den med personlig information eller sålt ut halva min umgängeskrets.

Vad gällande mina övriga hobbys så finns det fortfarande fullt av levande och aktiva forum, den absoluta majoriteten av dem har dessutom ökat i antal aktiva medlemmar de senaste 5 åren. Figurspel, airsoft, cosplay, brädspel, etc. etc. alla har dom fungerande forum. Vad är det för fel på lajvhobbyn? Vill arrangörer inte längre finnas tillgängliga för största möjliga antal?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är inte bara lajvhobbyn. Jag är eller har varit med i föreningar som sysslar med annat än lajv, men som också dött facebookdöden digitalt sett. Några föreningar har helt runnit ut i sanden, andra hankar sig fram, och några få verkar frodas hyggligt på facebook.

Jag tror att många tänker "alla finns ju på facebook", och så glömmer de bort att man kan rikta sig utanför den bubblan.

Jag har inte facebook, och ingen önskan att skaffa det så länge deras användaravtal ser ut som det gör. I detta nu snickrar jag dessutom på en hemsida inför ett lajv. Utanför facebook. Kommunikation kommer att ske främst via mail.

Share this post


Link to post
Share on other sites

+1 till att du bygger utanför det slutna FB. Avstod nyligen från att anmäla mig till ett lajv när jag insåg att alla IN-relationer skulle byggas via FB <_<. Vad hände med arbetet att Lajv skulle vara tillgängligt och likvärdigt för alla?

Jag hade tidigare en FB men gjorde ett förplanerat utträde i november (tvåårig förvarning så att ingen av mina kontakter skulle missa det hela). Jag kan dock inte låta bli att se det tragikomiska i mängden människor som hellre skulle använda ett alternativ till FB men aldrig får tummen ur att prova någonting nytt. En "Alla andra måste byta först"-attityd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu blir det verkligen att jag "pratar med mig själv"... men saker börjar ju bli löjligt.

Det är i skrivande stund endast ett (1) lajv utannonserat på spelkalendern för 2019. Vaihellete

Samtidigt var jag beredd att krypa till kors... ehm, den Zuckeritiska offercirkeln och åter skaffa Facebook. Men tjänsten krävde att jag skulle lägga upp en bild på mitt körkort eller pass(!) för att få skapa en användare. Om detta är den lösning den svenska lajvhobbyn eftersträvar och anser lämplig tror jag bestämt att det är dags att kliva av. Någon sorts gräns måste det väl ändå finnas?

Edit 190419: Våren är här och snön är i princip borta hela vägen upp till Umeå. Spelkalendern innehåller nu 3 utannonserade lajv, för hela Sverige. Förutom dessa känner jag till ett (1) lajv där jag blivit personligt inbjuden. Inga andra kalendrar/annonser information går att hitta via internet. Om arrangörer inte lyckas få ut sina lajv till allmänhetens kännedom innan semestrarna planerats klart brukar arrangemangen i regel misslyckas. Detta är alltså allt lajvsverige lyckas uppbringa. Hobbyn är död, länge leve hobbyn! [Med död menas här okontaktbar och med livsuppehållande stöd, endast de närmast sörjande finns närvarande]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now

×
×
  • Create New...