Gå till innehåll
Tjarls Metzmaa

BU: Tolkning av §59

Recommended Posts

BU: Tolkning av §59

Skriven av: Andreas Hallqvist (revisor), Lloyd Baltz (revisor) som författare till underlaget som läggs fram till styrelsen av Tjarls Metzmaa
Den 17-09-22

Revisorernas text

I rösträkningen för årets riksmötesombudsval noterade vi att vissa individer fått röster från avdelningar, men efter konsoliderad valsedel inte längre fick några poäng. I nuvarande system så leder detta till att de sorteras bort innan listan sammanställs.

Men relevant paragraf i stadgarna säger (Vår markering):
"§59 Valet förättas i två (2) valgrupper. Grupperna benämns enhetsgrupp och storleksgrupp. Samtliga personer som får röster läggs till i enhetsgruppen; de personer som fått 8 poäng på föreningens ursprungliga valsedel läggs även till storleksgruppen."

Konkret har dessa fått röster, som “tagits bort”. Vår bedömning är att avsikten endast är att avdelningarnas poäng ska ges ut sammanräknat, inte att någon avdelnings röst ska strykas helt. De som fått röster från en avdelning som inte tagits med i en konsoliderad valsedel, och inte heller fått röster från någon annan förening, bör alltså ändå tas upp i poänglistan med 0 poäng. Konsekvensen av detta är att det tillkommer ytterligare reserver som fått röster, men inga poäng, i slutet av reservlistan.

Alternativet är att göra som i dagsläget och stryka dessa som “fick inga röster” efter att poängen sammanräknats och de har 0 poäng."

Tjarls text

Revisorerna lyfter en viktig detalj som tyvärr gick förlorad under föregående års hopslagna förslag. Det är så det kan gå när många olika yrkanden ska landa i ett slutgiltigt resultat. Jag har lagt upp båda de yrkanden som revisorerna har formulerat, men förordar personligen Tjarls-1. 

Sannolikheten att detta kommer beröra någon är väldigt liten, men det känns bättre att den som har någons förtroende har en teoretisk möjlighet att bli ombud, än att de ska försvinna på teknikaliteter. 

Förslag till beslut

Jag yrkar...
1) ...att förbundsstyrelsen gör stadgetolkningen: att även röster från avdelningar som efter konsolidering inte resulterat i några poäng för personen är “röster” i den mening §59 menar och därför kan göra att en person blir vald till ombudsersättare i poänglistan.

2) ...att förbundsstyrelsen gör stadgetolkningen: att endast röster som ger poäng (och 8-poängsröster för storleksgruppen) är “röster” i den mening §59 menar och därför inte kan göra att en person blir vald till ombudsersättare i poänglistan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

×