Gå till innehåll
Oliver Sundström

5.2: Ett förbund närmare varandra

Recommended Posts

Motion: Ett förbund närmare varandra

Av: Gabrielle de Bourg (QueerNördarna)

Bakgrund

En av Sveroks största styrkor som förbund är bredden på verksamheten på alla dess föreningar, men också föreningarna sätt att tänka. Det finns mycket som förbundet kan lära av föreningar – men framförallt också som föreningar kan lära av varandra. Att skapa en stor samhörighet och känsla av inte bara att vi är Sverok, utan vad Sverok är och står för skapar en större samhörighetskänsla och potential till ett starkare förbund. Att lyfta fram bredden kan få föreningar att i sin tur lära sig av varandra och uppmana en större tillväxt inom förbundet.

Ett förbund närmare föreningarna

Förbundet har mycket att lära sig av sina föreningar och distrikt. Idag finns ofta en känsla av uppdelning mellan föreningar, förbund och distrikt. Att öka föreningarnas känsla av tillhörighet till förbundet skulle kunna få föreningarna att i sin tur både känna sig mer engagerade och driva projekt. Det finns enorm potential bland många föreningar och bland ideella som förbundet bör ta tillvara på – både för att kunna använda i sin verksamhet, men också för att inspirera förbundet och andra föreningar.

En möjlighet vore att bland anordna att förbundet besöker olika föreningar i olika distrikt. Detta uppmanar delvis föreningarna att få en möjlighet att visa upp sitt arbete. Men också att de föreningarna förbundet besöker får möjlighet att tala om sina lärdomar, som i sin tur kan spridas till andra föreningar. Att till exempel ha en spotlight på en förening varje månad där föreningen lyfter fram något i en förenings arbete kan få andra föreningar i landet att i sin tur lära sig i sin verksamhet.

Skapa kraftigare nätverk

Sverok innehåller många drivna föreningar och människor med olika erfarenheter och verksamhetsgrenar. Dessa är på många sätt en underutnyttjad resurs, både från förbundets sida, men framförallt för arbete mellan föreningar och distrikt. Att skapa mötesplatser och nätverk för att få olika drivna personer och föreningar att komma i kontakt med varandra skulle kunna öka och förbättra stora mängder av medlemmarnas arbete. Idag finns redan många sådana kontakter, men inte samlade eller delade till allmänheten. Dessa nätverk ska se till att denna information blir tillgänglig för alla, att enkla plattformar att kommunicera mellan föreningar öppnas, samt att Förbundet ska kunna agera medlare. Det skulle underlätta enormt vid skapande av arrangemang och tillåter föreningarna större perspektiv.

Syftet med dessa nätverk ska vara både för att föreningar och ideella ska ha någonstans att vända sig till, men också som ett utlopp för drivna personer. De som är engagerade och vill kunna bidra med hjälp till andra föreningar, men har svårt att nå ut. Det skulle också tillåta förbundet att driva projekt där inte förbundet är den aktiva rollen – utan snarare agerar som en support för en förening ihop med distriktet.

Ett Proud & Nerdy för alla

Ingenstans är behovet av nätverk större än vid arrangemangen av Proud & Nerdy. Dessa arrangeras främst av Distrikten, med hjälp från Förbundet. Men i Stockholm arrangerades det mesta istället av föreningen QueerNördarna, där större delen av arrangörerna var ideella. Detta visade hur mycket drivna ideella individer kan åstadkomma med support från Distriktet och Förbundet, då det utöver en parad arrangerades ett veckolångt program med många olika aktiviteter. Det finns bland föreningar en enorm kompetens och vilja att kunna sprida och hjälpa andra arrangörer – denna vilja måste tas tillvara på! Att därför skapa en öppnare kanal med kommunikation inför Proud & Nerdy, samt klarare idéer och hjälp att komma igång för arrangemang bör öppnas. Just där kan att skapa en mötesplattform som kan agera likt en idébank för arrangörer och deltagare för att utveckla konceptet.

Framförallt skulle Proud & Nerdy skulle i denna mening må enormt bra av ett mentorskapsprogram. Det finns enorm kompetens bland ideella arrangörer och förbundet skulle kunna utnyttja den kompetensen genom att låta olika av dessa arrangörer både kunna anmäla sig som mentorer, men också att föreningar och distrikt i sin tur kan be om hjälp och få en mentor att kontakta i samband med Proud & Nerdy.

Jag yrkar

  1. att Sverok som förbund aktivt ska arbeta för att skapa ett arbete som kommer närmare föreningarna, där föreningarna känner sig mer delaktiga i verksamheten förbundet bedriver.
  2. att förbundet ska besöka och kommunicera med olika föreningar runt om i landet och att detta ska spridas, för att vi alla föreningar ska lära oss av varandra.
  3. att förbundet ska titta på lösningar att skapa nätverk för att föreningar själva ska kommunicera mellan varandra.
  4. att ett mentorskapsprogram och ett nätverk för Proud & Nerdy ska skapas, för att föreningar lättare ska kunna få hjälp i att göra Pride-arrangemang, samt att utnyttja kompetensen hos tidigare Pride-arrangörer.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Citat

Ingenstans är behovet av nätverk större än vid arrangemangen av Proud & Nerdy.

Här skulle jag gärna vilja höra från motionsförfattaren för lite bakgrund till resonemanget. Håller med om att arrangerande tjänar på nätverk, men att det behovet skulle vara större för P&N-arrangemang än för annat skulle jag vilja ha lite bakgrund för.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 11/1/2017 at 9:50 PM, halken said:

Här skulle jag gärna vilja höra från motionsförfattaren för lite bakgrund till resonemanget. Håller med om att arrangerande tjänar på nätverk, men att det behovet skulle vara större för P&N-arrangemang än för annat skulle jag vilja ha lite bakgrund för.

Min bakgrund till det resonemanget var att jag som ideell (ordförande i QueerNördarna) var huvudarrangör för alla Proud & Nerdy-aktiviteter i Stockholm och var i kontakt om det med både Distriktet och Förbundet. Mitt resonemang av behovet av ett starkt nätverk är att Proud & Nerdy är en av de få rikstäckande arrangemangen som görs av Sverok – och att hur det arrangeras varierar ganska stort. När jag som ideell tog på mig att arrangera Pride i Stockholm (på eget bevåg) fick jag från vissa att "prata med de här, de vet och kan hjälpa dig", samt hur det gått till tidigare år på arrangemang.
I det såg jag både fallgropen – jag hade turen att lätt komma igång då jag hade direkt kontakt med personerna inom distriktet och förbundet för att komma igång, men för en som inte hade haft det hade det varit svårare att sätta igång. Men jag såg också potentialen i hur att bygga ett sådant nätverk skulle aktiviteterna och arrangemangen på Pride kunna bli ännu starkare i kommunikation och diskussioner mellan olika arrangörer.

Förbundet anser dock den delen av motionen besvarad (då en sådan Facebook-grupp finns), vilket stämmer, så jag kommer behöva formulera om motionen ganska mycket. Jag kommer lägga fokus på att denna grupp behöver marknadsföras och till exempel ha ett digitalt och rikstäckande arrangörsmöte tidigt på året där de olika Pride-firanden diskuteras och de olika arrangörerna kan delta för att komma med idéer och diskutera.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu


×