Jump to content
Sign in to follow this  
Guest Karin.Karlsson

Snälla dataspel till barn/ungdomar?

Recommended Posts

Guest

Hej!

Är en mamma som funderar kring vad mina barn vill/ska få spela!? Mina söner som är sju och nio vill spela dungeon rampage och jag tycker att det verkar vårldsamt. Åsikter? Kan någon tipsa om dataspel som är kul att spela, men där man inte slår ihjäl någon/något?

Mvh Karin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har hört talas om spel som heter Portal 1 och Portal 2, men inte prövat dem själv. De ska vara mer åt problemlösarhållet. Vet dock inte om de är för avancerade för 7-9 åringar.

En spelserie som var populär förr var Monkey Island. Det är en form av äventyrsspel där man klickar sig fram och löser problem.

Alla SIM's-spel är mer eller mindre befriade från våld. De är olika former av simulatorer. SIM-city (för den som tycker om att bygga städer), The Sims (för den som vill ta hand om en karaktär). Har själv inte spelat dessa spel sedan väldigt länge, så jag vet inte hur de nyare är.

Minecraft är väl omåttligt populärt även bland yngre. Ett slags "bygga värld"-spel.

Om du är ute efter små korta spel så finns en sida som heter friv.com där det finns massor med små spel man kör direkt i webbläsaren. Våldsgraden varierar dock bland de spelen.

Det var några som jag kom att tänka på. Hoppas att något av dem kan passa, eller att någon annan här på forumet kan hjälpa till!

Skulle du inte få så många svar så kan du även testa att posta ditt inlägg i tråden "Datorspel" (om du inte redan har gjort det).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Karin. Jag kollade in Dungeon Rampage lite, och jag tycker inte att det ser jättevåldsamt ut.

Låt mig bara säga att det är svårt att skapa spel som barn kan spela men som är icke-våldsamma. Det är för att våld är ett koncept som barn förstår väldigt enkelt, medan icke-våldsamma spel ofta är strategiska och grundar sig i koncept som är svåra att hantera och lösa.

Jag är inte helt 100% på vart du drar gränsen så jag skickar också länkar så att du slipper googla.

Nästan alla följande är engelska:

Solar 2: http://store.steampowered.com/app/97000/?l=swedish

Du spelar en asteroid, planet, sol, osv. i universum. Du kan spela spelet på nästan lite hur du vill men målet är att bli ett svart hål och sluka universum. Du kan krasha in i andra planeter så inte riktigt våldsamt skulle jag tro.

Children of the Nile: http://store.steampowered.com/app/17100/?l=swedish

Du spelar farao över Egypten och bygger Egyptens antika civilisation med pyramider och hela köret. Väldigt involverande spel och det finns inget explicit våld eller dödsfall än naturliga skäl - men är väldigt svårt för ditt barn att lära sig på egen hand då spelet är på engelska!

Du kan hitta ett gratis demo av spelet på sidan eller följande link och testa själv: http://immortalcities.com/cotn/downloads/demo.php

Recettear - An Item Shop's Tale: http://youtu.be/YmRN3AFRbZA

Du spelar en flicka som startar en butik. Du säljer till människor i spelet för att tjäna pengar. Det existerar våld i spelet, men det är inte vad spelet går ut på. Ifall du inte säljer tillräckligt så förlorar du. Detta spel är lite svårt att lära sig dock och är tyvärr också på engelska.

Theme Hospital: http://youtu.be/_mW-xl2lnmk

Ett riktigt gammalt spel som jag spelade som liten och älskade. Lite svårt men kan läras av barnet på egen hand om du köper den svenska versionen. Våld existerar inte i spelet men patienterna kan dö.

PS: Detta spel har finns på svenska.

Lite mer "våldsamma" spel.

Sid Meier's Pirates!: http://youtu.be/Z_hF_c0mxZU

Du spelar en kapare (privateer) som försöker hitta din försvunna familj i Karibien. Våld existerar men ingen dör någonsin i spelet, inte heller börjar karaktärerna blöda så jag tror definitivt att det kan passa ditt barn. Dessutom är spelet enormt och kommer hålla ditt barn sysselsatt länge.

Trine: http://youtu.be/oIG5TZrNMOQ

Ett plattformsspel av fantasy tema. Våld existerar men antagonisterna är överlag skelett. Ganska trevligt spel som kan spelas av båda ungarna på samma gång om du har 2 kontroller med tummspakar.

Hearthstone: http://eu.battle.net/en/int?r=hearthstone

Det är ett virtuellt kortspel och har inget explicit våld. Det är gratis att börja spela men det tar tid att samla på sig spel-kort, är tävlingsinriktat och erbjuder en att låta få köpa dessa kort för riktiga pengar.

Lucka till och hoppas att du hitta något som passar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Våld i spel är vanligt förekommande. Även Super Mario har våld (man dödar en hoper mängd "monster" i jakten på prinsessan).

Man måste dock skilja på våld och våld, våldet i Super Mario går t.ex inte jämföra med våldet i t.ex GTA. Men även unga kan spela GTA eftersom våldet är frivilligt (om man ger tusan i att spela uppdragen utan bara leker med sandboxmiljön) - och detta har gjorts av flera barn.

Något man ska tänka på med spel som innehåller våld är att inte låta barnen spela själva samt föra en dialog kring spelet - det är det bästa sättet för barnen att förstå skillnaden på fiktiv värld och verklig värld.

Jag skulle kunna låta mina barn spela säg Fallout 3 men vara väldigt tydlig med dem att världen inte fungerar så som spelet gör (där är det en hel del våld men mot monster och "onda" personer).

Undvik spel med rått våld och gore (blod etc) men undvika våld helt och hållet tror jag blir svårt om du vill hitta spel som håller i längden.

Beroende på deras förmåga att förstå strategi kan även spel som t.ex Anno (1404 t.ex) fungera. Det är spel där man ska bygga upp en stad genom att förse staden med resurser. Stadens krav ökar med tiden och det blir svårare och svårare att tillgodose dess behov.

Spel som Diablo 3 innehåller också mycket våld men återigen, mot monster och onda - och kan kräva en dialog. Spelet är dock lätt att lära sig och innehåller många timmar spelande.

När det kommer till spel helt utan våld så blir det nog tyvärr bara spel som bygger på att baka, sälja eller liknande.

Men som jag sa i början, man får nog skilja lite på våld och våld.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har inget som helst koncept för hur gammalt det är, så vissa spel kanske inte passar.

Men alltså, det finns enorma mängder spel som inte innehåller våld, som jag tänker diskutera längre ner, men jag tänker börja med att gå igenom de spel som redan rekommenderats.

Portal 1 och 2 är fantastiskt bra pusselspel, som kräver sekventiellt tänkande och förmåga att navigera en tredimensionell miljö (i högre grad än många andra 3D-spel). Det är användbara förmågor, att kunna visualisera konsekvenser och arkitektur. Det innehåller inget visuellt våld, men huvudpersonen kan dö på rätt obehagliga sätt, bli skjuten en massa (av antingen explosiva energibollar eller av robotar (som ser väldigt ofarliga ut och är väldigt charmiga i övrigt) med maskingevär), ramla ner i giftigt vatten, och skärmen får en blodeffekt när en tar skada). Spelen innehåller mycket svart humor, och storylinen (som är väldigt diskret och de kanske inte märker) är mörk.

Det är väldigt bra spel, som lär ut användbara saker, men jag kan inte rekommendera dem till barn om du inte är bekant med innehållet och kan säga att det är rätt för dina barn. Jag säger inte att innehållet är opassande, bara att du borde veta exakt vad det är. + för kvinnlig huvudperson, något av en raritet. Starka, smarta kvinnliga förebilder är inte fel.

Monkey Island-serien är jättecharmiga peka-och-klicka-äventyrsspel. De kan vara svåra och ologiska, och bygger på ganska konstig pusselmekanik som länge genomsyrat spel. Var beredd att behöva leta upp en guide online att hjälpa barnen med när de fastnar (jag kan fixa länk till en om det skulle vara av intresse). Språket och skämten kan vara lite grova, men förmodligen inte så mycket att du skulle reagera (om jag inte förträngt något). Jag spelade tredje spelet i serien som ungefär 9-åring, och det gick bra.

SIM-spelen som rekommenderas är ofta bra, men det finns många. Jag skulle rekommendera SimStad om du kan hitta det, det är en svensk översättning av SimTown som tidigare fanns att låna på bibliotek bland annat. Lite äldre, men väldigt charmigt. Sim Park är också gulligt, en bygger en djurpark. The Sims-spelen är bra, men det ska tilläggas att dina barn förmodligen kommer hitta sätt att dränka, sätta eld på eller svälta sina simmar, om de är som de flesta barn och experimenterar. Det är inte grafiskt, men det kan vara bra att ta diskussionen. + för lära sig planera och i The Sims förekomsten av homosexuella par, adoption. Total avsaknad av all form av rasism/sexism/homofobi som inte spelare själv tar med sig.

Minecraft. Fantastiskt, kreativt spel. Det finns ett spelläge där våld förekommer, representerat på ett väldigt icke-obehagligt sätt. Inget blod. Det går att spela helt utan monster och då förekommer inte våld, förutom att spelaren kan slakta kor, grisar och kycklingar för mat. Går mest ut på att bygga och utforska. Extremt populärt, bland de mest sålda spel som finns, går hem även hos folk som inte gillar "klassiska" typer av spel. (Extra) + för att alla karaktärer och varelser i spelet är agender. Det finns inte manliga och kvinnliga karaktärer eller djur. Alla funkar som både och. Detta framgår dock inte hos de flesta som kommer tolka huvudpersonen som manlig och djuren som antingen eller, men det är en fin touch.

Hearthstone, bra taktiskt spel, går ut på mycket våld. Visas inte visuellt, men hörs. Mycket strategi, väldesignat, snyggt UI, extremt dålig representation av (främst) kvinnor.

Trine, extremt vackert spel. Förekommer en hel del våld mot monsterspindlar, skelett, drakar, goblins, och det finns mängder av fällor i form av eld, lava, spikar. Ganska brutalt.

Sid Meier's Pirates!

Vackert, charmigt, väldigt stort, mycket att göra. Många svårighetsgrader, den mesta gameplay är rytmisk och "tryck på rätt piltangent när symbolen dyker upp på skärmen (högre svårighetsgrader bara en visuell hint)". Förekommer våld, men "snällt" sådant. En dödar inte pirater, en puttar ner dem i vattnet, oftast med väldigt cinematiska påhitt, som att få dem att fastna i ett snöre som drar ner dem i vattnet. Litet minus för sunkiga könsroller och representation.

Theme Hospital.

Inget våld, och en kör ett sjukhus. Snyggt och charmigt, men mycket svart humor. En del av sjukdomarna (och sätten att läka dem på) är "charmigt" groteska, exempel "Uppsvällt huvud", stick hål på huvudet med en nål, huvudet blir som en tom ballong, blås upp det igen med en pump. Om en inte kan bota någon kan en skicka patienter till en obdusceringsmasking, som kommer döda patienten. Det finns också en dödshjälpsmaskin som ser extremt brutal ut. Om dina barn ska spela det så ska du veta exakt hur saker och ting ser ut innan du låter dem spela det.

Recettear.

Ingen aning.

Solar 2.

Charmigt, visuellt stimulerande, det förekommer våld. Inte särskilt visuellt, men rymdpirater skjuter vilt omkring sig och en kan få uppdrag att eliminera allt liv på en planet. Det syns inget, planeten kommer bara vara en liten boll på skärmen som någon säger att det finns liv på, men dock.

Så, till rekommendationer.

Pettson och Findus i snickarboden. Video som visar hur spelet ser ut:

Det är massa små minispel i Pettson och Findus-miljö, mycket hemligheter och pussel. Väldigt charmigt, väldigt vackert.

Pettsons uppfinningar. Recension av spelet: http://www.pappasappar.se/pettsons-uppfinningar-1/

Charmigt, men lite kort pusselspel. Påminner väldigt mycket om en enklare version av TIM.

TIM. The Incredible Machine. En video från en äldre version av spelet, väldigt lång, hoppa lite fram och tillbaka så får du ser hur det ser ut:

En hel serie spel som går ut på att antingen fritt bygga maskiner, eller lösa pussel. Väldigt charmigt och snyggt, med logiska pussel och en del teknologiskt tänk. De vanliga maskinerna är olika sorters Rube Goldberg machines, som gör något väldigt enkelt på så komplicerade sätt som möjligt. Möss kan ätas upp av katter (musen försvinner och ett svälj-ljud spelas upp) på ett väldigt icke-grafiskt sätt.

Syberia (1 och 2).

Ett extremt vackert äventyrsspel med steampunk-estetik. En advokat ska försöka hitta den sista arvingen till en dockfabrik och reser runt till många fantastiska platser och löser pussel längs vägen för att få tag på honom. Han var ett geni vad gällde clockwork-saker, så han har byggt ett tåg, robotar, instrument, etc, som bygger på klockverksmekanismer. Han är fullständigt besatt av mammutar och försöker hitta till en legendarisk plats där han hört att mammutar fortfarande lever. Huvudpersonen säger i slutet av första spelet upp sig och följer med honom.

Spel där visst våld kan förekomma, beroende på hur det spelas.

Reus.

Spelaren spelar som jättar som skapar liv på en planet genom att skapa hav, eller skogar, berg, träst och öknar. Människor kommer bygga byar och bosätta sig på de platserna, och be jättarna om tjänster ibland.

Människorna kan börja kriga mot varandra om jättarna gör dem giriga.

Extremt vackert spel, lite långsamt, och styrs ganska indirekt.

World of Goo.

Antingen väldigt gulligt och vackert eller läskigt beroende på vem du frågar, med väldigt unik estetik. Ett fysikpussel/bygg-spel som går ut på att med hjälp av små gulliga droppar av gegga bygga sig till ett rör som suger in återstående droppar.

Ens goos kan "dö" genom att bli söndersågade eller sönderstuckna, men de är gegga från början, och blir mer gegga när de går sönder.

Bridge builder/bridge constructor/etc.

Inte ett spel utan en genre. Det kan vara arkitekturnörden i mig, men det finns något extremt tillfredsställande med att bygga broar över mer och mer utmanande floder och klippor.

Nästan alla spelen innehåller ett testläge, och om bron har byggts fel kommer den gå sönder. Då kommer den testbil eller testtåg som kör över bron krascha.

Det finns allt från gratisvarianter som spelas i webbläsaren, till enormt vackra tredimensionella 20 dollarspel som simulerar jordbävningar och klaffbroar som fälls upp för att släppa förbi båtar eller extremt avancerade simulatorer som spelas på ett simulerat arkitektritbord där den grafiska representationen enbart är olika streck som betyder olika saker (jag skulle rekommendera en grafisk variant till barnen).

Brothers - A tale of two sons.

Väldigt vackert spel med en fantastisk story av Josef Fares. Det har fått enormt bra kritik, bland de bäst mottagna spel som kom ut det året. Det förekommer boss-fighter, lite grann. Inte särskilt våldsamma sådana, och förmodligen inget problem, men värt att nämna.

Kisima Inŋitchuŋa (Never Alone).

Ett spel som är tänkt att spelas av två personer som samarbetar. En är en räv och den andra en ung iñupiat-flicka.

Spelet har utvecklats i samarbete med Cook Inlet Tribal Council, en grupp som arbetar för ursprungsbefolkningens rättigheter i Alaska. Storyn i spelet baseras på gamla myter och all dialog i spelet är på inupiat och det är designat att vara ett modernt sätt att fortsätta den muntliga berättartraditionen. Väldigt vackert.

Räven och flickan kan bli dödade av isbjörnar, fallande isblock eller genom att drunka. Det är inte särskilt grafiska scener, men de förekommer.

Om du vill ha fler förslag kan jag nog gräva fram några till :) Det här var var jag kom på på rak arm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finns ju också en serie Tycoon-spel.. Rollercoaster och Zoo är två av mina favoriter som jag faktiskt än idag spelar ibland (och jag är 35)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...