Gå till innehåll
CursedPhalanx

Airsoftlag som förening

Recommended Posts

Hej!

Jag och ett gäng andra airsoftspelare startade i somras ett lag, ASSDUFF AST. Vi har klara mål och visioner med laget, bland annat så är vi ett impressionlag. Eftersom vi har rätt strikta krav på utrustning, beteende och engagemang så vill vi inte få in nya medlemmar som kör på annan utrustning, beter sig dåligt eller bara sitter på en medlemsplats (som är viktigt för oss eftersom vi har klara laguppställningar där alla har en specifik roll att utföra).

Min fråga är, kan vi driva laget som en Sverokförening då de som är i föreningen helt deltar i demokratin och vi aktivt letar medlemmar som faktiskt passar våra tankar om hur en ny medlem behöver vara? Eller ses det som en skymf mot någon regel gömd djupt ner?

//CursedPhalanx

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En förening som är medlem i Sverok måste bland annat uppfylla öppenhetskravet. Vilket inte riktigt funkar när ni säger att ni inte vill att vissa ska kunna vara medlemmar om de inte har rätt utrustning. Det är inte bara de som passar in som ska kunna vara medlem, utan vem som helst som är intresserad ska kunna bli medlem.

"Öppenhetskravet. Vem som helst som vill delta i föreningens verksamhet måste få vara medlem."

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Kul att ni funderar på att starta förening! Ett airsoftlag är till sin form helt funkis som förening, så inga konstigheter där.

Det som gäller för en ideell, demokratisk förening i Sverok är dock att föreningen är öppen för de medlemmar som vill gå med (så länge de godkänner föreningens stadgar, betalar ev medlemsavgift och uppfyller en ev åldersgräns föreningen kan ha). Alla medlemmar har sedan samma rättigheter och skyldigheter enligt stadgarna, som är föreningens grundregler.

Det är alltså inte demokratiskt att en liten grupp bestämmer vem som får gå med och inte, så då blir det svårt att vara en öppen förening på det sätt som krävs i Sverok.

Maila gärna emma.strom@sverok.se eller ring 013-140600 så pratar vi mer om detta, om ni vill bolla vidare!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lösning:

Låt vem som helst bli medlem men ha regler inom föreningen som ALLA medlemmar är med och godkänner varje årsmöte om vad som krävs för att få vara med i era lag - det är helt i enlighet med Sveroks regler och rätt vanligt förekommande inom många föreningar i förbundet som sysslar med någon form av tävlande (t.ex CS)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det går ju att få ha regler för vem som får vara med på aktiviteter och i laget, men dessa bör ju kunna ändras av majoriteten om man så skulle vilja.

Då finns ju ingen riktig anledning att gå med om man inte vill leva upp till målen i af på sikt, eller starta ett annat lag i samma förening med andra regler. Samtidigt blir det tydligt nedtecknat vad som gäller så inte folk kan säga att det är kompiskrav.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu


×