Gå till innehåll
Blackheart

Föreningens pengar vid nedläggning?

Recommended Posts

Det superkorta svaret som nästan alltid är ok: Ha en avslutningsfest eller ge bort dem till en annan förening.

Det långa svaret: Som Maria säger så måste ni titta om era stadgar säger något speciellt. Det vanligaste är att mötet som beslutar att lägga ner föreningen också ska besluta vart pengarna ska gå. Innan man gör något med pengarna måste så klart alla skulder klaras upp och alla kontrakt och avtal lösas ut. För att sköta det rent praktiskt brukar man därför utse en likvidator, en person som är ansvarig för att "avsluta" föreningen och se till så att alla papper är i ordning.

De pengar som är kvar efter att allt sådant är ordnat kan man spendera genom att till exempel ha en avslutningsfest eller något annat arrangemang, skänka till ideella organisationer med samma syfte som föreningen har, skänka till en annan spelförening eller skicka tillbaka till Sverok. Utrustning som föreningen äger kan till exempel säljas på Tradera eller på auktion i föreningen, eller skänkas till en annan förening. OBS: Inga pengar eller föremål av värde får skänkas till någon privatperson, för då är det risk att föreningen inte längre räknas som en ideell allmännyttig förening. Det kan ge problem om era bidragsgivare anser att ni inte alls borde ha fått pengarna som ni nu gav bort, pengarna var ju avsedda att gå till föreningens verksamhet. Att medlemmar däremot köper loss föremål från föreningen till motsvarande pris som de skulle kosta begagnade går naturligtvis bra. Dessa pengar kan föreningen sedan använda eller skänka vidare till någon annan organisation.

Glöm inte att ta med årsmötesprotokollet till banken för att avsluta föreningens bankkonto, och att säga upp föreningens organisationsnummer hos Skatteverket om sådant finns. (Om detta inte görs kan Skatteverket göra senaste styrelsen betalningsskyldiga, om deklarationen inte lämnas in.)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det vanligaste är att mötet som beslutar att lägga ner föreningen också ska besluta vart pengarna ska gå. Innan man gör något med pengarna måste så klart alla skulder klaras upp och alla kontrakt och avtal lösas ut. För att sköta det rent praktiskt brukar man därför utse en likvidator, en person som är ansvarig för att "avsluta" föreningen och se till så att alla papper är i ordning.??

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu


×