Jump to content
Sign in to follow this  
Crant

Inaktiva föreningar

Recommended Posts

Jag har fått den här frågan eftersom folk i min bekantskapskrets vet om att jag är Sverokare.

Vad händer när en förening som varit medlem i Sverok blir för gamla för att kunna få bidrag. I ett exempel så finns det kvar utrusning och pengar som föreningen fortfarande använder men dom anser inte att det är värt byråkratin att söka bidrag och hålla sig aktiva i Sveroks databas. De pengar och det material som köpts in används fortfarande av föreningen i sig men det är sällan dom gör något under föreningens namn.

Det finns andra exempel på föreningar där intresset har fallerat under men dom har fortfarande massa material och pengar på sitt Sverokkonto.

När räknas en förening som död och Sverok vill ha tillbaka pengar?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi pratar om några olika saker här. Även om en förening består av "gamla" och därför inte är berättigade till verksamhetsbidrag kan föreningen vilja vara kvar i Sverok för att t.ex. använda försäkringen, få information om spelhobbyn etc. Det finns många skäl att vara kvar i Sverok även om man inte får verksamhetsbidrag.

En förening räknas som aktiv så länge den uppfyller 24§ i stadgarna: "En medlemsförening kan avregistreras om den inte redovisat verksamhet eller minst tre (3) föreningsmedlemmar under minst ett (1) års tid." Detta innebär att om föreningen slutar rapportera i eBas så städas den ut (efter beslut på Riksmötet). En förening kan förstås också anmäla till Sverok att den är nedlagd och blir då avregistrerad.

Hur går det med föreningens tillgångar då? Om det handlar om saker så måste man först tänka på om saken har något värde. Gamla regelböcker med ett par år på nacken? Egentligen inget värde alls. En PS2-station. Mycket lågt värde. Fyra brädspel? Mycket lågt värde. En ett år gammal server? Nu börjar vi prata om något med värde. Jämför med att man i företag och ekonomiska föreningar skriver av saker på mellan 0 och 3 år, dvs. efter det räknas sakerna som värdelösa. Andra tillgångar är förstås reda pengar som finns i kassan eller på konton.

Vad gör man då när föreningen avslutas? Man kan t.ex. ordna en auktion och sälja alla saker man har. Sedan kan man ordna en avslutningsfest för pengarna. Man kan också på det avslutande årsmöte beslut att ge pengarna till en annan förening eller lämna tillbaka dem till Sverok eller något annan "verksamhet i enlighet med föreningens syften" (se Sveroks standardstadgar 17§).

Det är alltså föreningens och medlemmarnas ansvar att på ett sista årsmöte ta hand om tillgångarna. Sverok kommer aldrig att kräva tillbaka tillgångarna från en förening som lägger ner, dels skulle det vara opraktiskt att ta emot en låda med gamla regelböcker, dels handlar det i de allra flesta fallen om mycket lite pengar. Jag känner överhuvudtaget inte till någon bidragsgivare som skulle kräva tillbaka pengar som betalats ut som bidrag (om det inte handlar om att man fuskat till sig bidragen förstås).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Och så behöver inte en förening vara med i Sverok för att få sitt existensberättigande. Även om man aregistreras av Sverok pga inaktivitet eller meddelar att man inte längre villvara anslutna så finns föreningen kvar.Vill man lägga ner föreningen så kan man lägga ner föreningen, men man kan också fortsätta finnas som ideel förening som inte är ansluten till Sverok.

Om saker används gemensamt av de gamla medlemmarna så är det nog enklast att de helt enkelt låter sig avregistreras och fortsätter existera som förening, så kan de komma tillbaks i Sverokfållan om 10 år när deras barn börjar spela spel.

Om saker används av den som det står emma hos och gänget börjar glida ifrån varandra så är det bra att lägga ner föreningen och ge sakerna till den som ställt upp och haft dem hos sig så länge.Så får barnen starta en egen förening.

Men min poäng är: Man kan var förening utan att vara med i Sverok också.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej.

Jag blir lite nyfiken, när tas en förening faktiskt bort?

Om en förening rapporterar i början av 2012 för 2012 och sedan väntar till början på 2014 med att rapportera för 2013 så kan den i enlighet med reglerna tas bort av riksmötet 2013, det har vid riksmötet gått mer än ett år.

Då en sådan förening är aktiv kommer det knappast att ske, så hur länge är föreningarna kvar innan avregistrering i verklighet?

En förening som inte söker bidrag utan enbart vill tillhöra sverok borde kunna välja att ha längre perioder mellan årsmöten än ett år.

Kanske vill de vara försäkrade och att vara sverokförening är starkt förknippad med dess identitet.

Kravet att medlemmar ska acceptera medlemskap varje år är en kontrollmekanism för bidrag.

En ideell förening kan ex ha årsmöten var 5 år och säja att medlemskapet är permanent, den skulle kanske bli avregistrerad av sverok men den är fortfarande en giltig ideell förening.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sveroks stadgar är tydliga: en förening måste rappotera enlig 24§ om den vill vara kvar som förening inom Sverok. Om en förening inte vill vara en del av Sverok behöver föreningen inte, uppenbarligen, se till att uppfylla 24§.

Vad gäller när en förening tas bort ur listan så sker det genom beslut på Riksmötet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...