Jump to content
Sign in to follow this  
Perry

Agricola

Recommended Posts

Så - har någon spelat detta spel?

Det ser väldigt intressant ut, är snyggt, och det verkar vara ett spel som kan tilltala non-hardcore gamers också?

Någon som har förstahandserfarenhet av det, som kan dela med sig?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

:shock:

Jag trodde spelet sorterades in, tillsammans med spel som Settlers of Catan & Carcassonne.

Men det är alltså inte fallet, vad jag förstår av dig?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vad jag har hört om det är att det är ett spel med hyfsat tunga regler (kanske mest för att det verkar finnas mycket att hålla reda på), men att det ska vara ett riktigt bra spel när man väl bemästrat reglerna och det har bland annat fått Spiel des Jahres specialpris för "Komplexes Spiel" 2008.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

När jag kolla på Boardgamegeek, så finns det gulliga små trä-figurer föreställande får, kossor och grisar.

Känns märkligt att man gör ett spel med sådana komponenter, men att det sedan är svårt att lära sig :)

Givet att någon (jag) lär sig reglerna, kan man sedan ha samma målgrupp som Settlers & Carcassonne - dvs kan jag locka min fru & mina barn att spela spelet :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det finns en "familjeversion" och en "gamerversion" av spelet så det borde väl inte vara några problem.

Jämfört med ett genomsnittligt eurogame är Agricola avancerat, utan tvekan. Men jämfört med krigsspel eller diverse ameritrash-titlar är det snällt (det var mitt intryck efter att ha sneglat lite i regelboken).

Jag har ett avsnitt av "Boardgames with Scott" (video-podcast) på min iPod där han går igenom Agricola. Tänkte att det kan vara bra att ha när jag får ändan ur vagnen. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ett helt ok spel. Har spelat det några gånger, typ 4-5, och hade kul alla gångerna. Men Agricola är lite svårare att komma in i än ex. settlers. Man får liksom inte överblick förän efter några partier. Skall spela det minst 5 gånger till innan jag fäller något definitivt avgörande. Att det är svårt att komma in i är för mig ett tecken på att det kanske håller länge.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Definitivt svårt att förstå vad man skall göra de första gångerna man spelar. Jag är inte imponerad av det. Interaktionen mellan spelarna är låg - jag tyckte det kändes som ett pyssel och knåp mer än ett spel. Det är mycket mer jag mot spelet än jag mot de andra spelarna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Efter Phoenicia var Agricola definitivt mitt favoritspel från 2007. Jag har spelat det 7 gånger och det växer för varje gång. Jag håller inte med om att interaktionen är låg, tvärtom för endast en kan välja varje handling och man måste fundera på vem som vill göra vad i respektive runda och man måste ibland se till att bli förstespelare i nästa runda, liksom hålla reda på vilka nya handlingar som kan tänkas bli tillgängliga. Det är väldigt mycket ett racing- och tajmingspel plus att man ska kombinera korten på bästa sätt för att få ut lite extra. Dock är inte korten nödvändiga för att kunna vinna. Dessutom kan det nog rekommenderas att köra familjevarianten första gången, åtminstone om det är ovana (non-gamers) med.

Visserligen råkade det bli så att en annan lärde mig just detta spelet, men jag tyckte aldrig att de var krångliga. Ingen annan har tyckt att spelet varit svårt att förstå efter att jag gått igenom reglerna med dem heller.

För övrigt är Agricola just nu ett av de hetaste spelen på lokala klubben (Armagedon i Borås).

/Carl

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ulrik B

Vi är ett gäng som spelar brädspel. När vi började med Agricola har vi inte spelat något annat på två år.

Det är ganska mycket att lära - därför var det jobbigt de första 3-4 gångerna, sedan fastnade vi! . ...för gott, verkar det som.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...