Gå till innehåll
Gäst

Årsmöte/Medlemmar

Recommended Posts

Gäst

Har några frågar angående årsmötet inför 2009

Vi i föreningen börjar närma oss årsmötet och det är några saker som oroar mig.

Ordförande som vi har idag är inte värd denna ädla plats. Något som alla medlemmar håller med om.

Om vi under årsmötet röstar för någon annan person på denna plats, och den nurvarande ordförande röstar för han själv. Blir han avsatt då eller har han "special powers" som ordförande?

OCH, om det är så att ordförande inte dyker upp på mötet, är detta inte ett giltigt möte då? eller kan man fortsätta mötet utan problem? För problemet är att denna person inte är aktiv i föreningen, så vi antar att han inte kommer dyka upp.

Sedan detta med utländska styrelsemedlemmar. Är detta möjligt? Vi har många förtroendevalda i utlandet och vi vill ha in dom i styrelsen. Självklart kommer dom inte ha något med det ekonomiska biten, vet att det inte är så populärt med att pengarna går till utlandet, men detta är inte ett problem.

Någon som kan hjälpa mej? =)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ett årsmötes dagordning brukar se ut så att mötet beslutar om ansvarsfrihet för det gångna årets styrelse innan man väljer en ny. Det innebär i praktiken att man under en kort tid där emellan inte har någon styrelse alls i föreningen. Alltså även om orföranden hade några "special powers" (vilket han inte har!) skulle han inte just när ni väljer ny styrelse kunna använda dem då han inte är ordförande då...

Vad det gäller styrelsemedlemmar som bor i utlandet tror jag inte att det finns några regler från Sverok som hindrar er. Om era egna stadgar hindrar er vet jag inte men har ni Sveroks exempelstadgar gör de inte det.

Men ni bör fundera lite på om det är praktiskt för er förening att ha en del av styrelsen i ett annat land, det kan ju bli lite struligt att få till möten och så. Fast ni kanske är så moderna att ni tar hjälp av internet eller annan teknik...?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst

Vem som helst får vara med i en Sverokförening. Alla har rösträtt och alla kan vara valbara till styrelse etc. Alla medlemmar ska ha samma rättigheter, dvs om de är medlemmar ska de givetvis vara med och bestämma på t ex årsmöte eller i styrelsen om de blir valda till ledamöter av årsmötet. Detta gäller även ekonomiska frågor.

Det enda som påverkas av var man bor och vilket medborgarskap man har är bidragen från Sverok. Bidragsreglerna säger att man kan få medlemsbidrag för alla medlemmar som är 7-25 år, svenska medborgare (kan bo varsomhelst) och medlemmar utan svenskt medborgarskap som bor i Sverige (det går t ex utmärkt att räkna utbytesstudenter som är medlemmar - bara de är skrivna på en svensk adress). Detta har ingenting att göra med vem som får vara med.

Vi har heller inga regler för vad föreningen gör med sina pengar - de förvaltas av föreningen och det är ert årsmöte som bestämmer vad ni ska göra med dem.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst

Tack för svaren!

Hur ska jag gå tillväga för att kunna få in våra utländska förtroendevalda till midas? Göra detta per telefon eller går det att lösa via mail?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag hijackar tråden.

Har sökt på forumet men inte riktigt hittat något svar.

Frågan är simpel får styrelsen rösta på årsmötet?

Exempel om inte någon medlem kommer på årsmötet även fast kallelse och allt gått fram som det ska och dem från lathet inte kommer, kan då styrelsen endast rösta igenom alla sina förslag själva?

Finns någon Lag eller praxis som vi följer om detta och vilka om det är så att styrelsen inte får rösta som ingår där?

Får valberedning, revisor etc rösta?

tack för svar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst

Ja, alla medlemmar har rösträtt, även om de har positioner. Det är också vanligt att man av hyfs inte röstar i frågor där man själv påverkas, t ex i val som man ingår i och när en styrlse man sitter i ska få ansvarsfrihet. Dock har man rätt att även rösta där. Det skulle bli svårt att ha en förening på bara fem personer om det inte var så. :twisted:

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man kan säga att på ärsmötet är alla medlemmer som är på plats likar. Ingen har några fördelar över någon annan. Det viktiga är

- att alla medlemmar kallas till mötet

- att det medlemmar som kommer på mötet beslutar om att mötet är utlyst i enligthet med stadgarna

- att man ser till att avsluta det föregående året (gå igenom årsredovisning och räkenskaper, bevilja gamla styrelsen ansvarsfrihet)

- att man väljer en ny styrelse och ev. revisorer

På årsmötet gäller en medlem en röst.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst PeA

Ska de ingående ledamöterna i valberedningen rösta i personvalen ? Känns ju som situationen blir lite jäv, och allra helst om det nu blir så att det framkommer ytterligare förslag på en stämma.

Kan inte hitta något om detta men vad är praxis ? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu


×