Gå till innehåll
Khetep

En kort guide till Flames of War

Recommended Posts

Flames of War är ett ungt figurspel som börjat växa allt mer på sistone, så jag tänkte slänga upp en liten guide som kan vara användbar ifall man är sugen på att testa på detta figurspel. Flames of War (Fow) är ett figurspel som utspelar sig under andra världskriget. Och de sidorna man kan välja att spela som är:

Tyskland

England

USA

Sovjetunionen

Sen finns det även andra länder/nationer man kan spela som men de är mycket mindre i jämförelse var gäller regler och modeller:

Frankrike

Italien

Finland

Rumänien

Ungern

Om man är helt ny inom hobbyn rekommenderar jag den nya boxen som släppts som heter Open Fire. Det är en ny spelbox som har en kort guide, en regelbok samt 3 stycken Sherman stridsvagnar (amerikaner) och 2 Stugs (tyskar) samt tärningar. Med hjälp av den boxen kommer man snabbt igång och kan börja spela. Länk:

Låts oss säga att man läst lite och kanske rent utav testat att spela lite Fow och man känner att det är dags att skaffa en armé så ska man först gå igenom hur man vill spela? Vill man ha en stor armé eller några veteraner? Vilka modeller gillar jag? Vad är roligast att måla osv.

Innan man börjar skaffa hem figurer bör man ha gjort en lista på hur armén ska vara uppbyggd. I Fow kostar olika enheter och uppgraderingar olika mycket poäng och det står tydligt i reglerna för varje land hur olika listor kan byggas. Man kan välja t.ex. att spela med en armé fylld med bara pansarvargnar eller bara infanteri eller både och! Det man bör ha skaffat är regelboken, sen ska man skaffa en Intelligence handbook (som en form av codex). Det finns ett olika antal utav dessa, och nästan i varje påträffas det någar tyska listor. Oftast spelar man bara de allierade mot axelmakterna, väldigt sällan allierade vs allierade även om det går. Festung Europa är en bok som innehåller alla de fyra stora nationerna och olika listor för varje, den nya boken Fortress of Europa är en nya version men ska vara kompatibel med Festung.

I Fow spelar man inte med en armé direkt utan ett kompani (undantag för Sovjet). I spelet har man infaterisoldater på brickor, runt 3-5 på varje bricka. En sådan bricka är ett team. När man tar några brickor med soldater på och sätter en ledare vid sidan om får man en pluton. En pansarvagn är ett team, flera pansarvagnar i en grupp bildar en pluton. Flera plutoner och en ledare bilder ett kompani.

Det är ett inviduellt val vilken sida man väljer om man spelar som en general över ett tyskt Panzerkompani eller en sovjetisk Tankovy Batalon. Nu när man läst på sig lite, fudnerat och bestämt sig för en nation och gjort en lista kan man börja skaffa hem figurerna och börja måla!

Här kommer lite info om de fyra största nationerna:

Tyskland: Har det största modellutbudet samt flest regler. Har många starka och hårda truppval och är väldigt universella på slagfältet. De ger knappats upp en strid och brukar slåss i små trupper. Tyskarna har ett väldigt stort utbud på pansarvagnar så om man gillar en rullande armé som tål mycket och kan leverera mycket eldkraft så är tyskarna ett bra val. Dock så är deras antal oftast mindre än fiendens, dvs. att man utnumrerad så det gäller att spela varje enhet rätt, att använda de så att de kan göra så mycket skada som möjligt men samtidigt vara försiktig att offra de. Tyska soldater må vara veteraner men om de dör i allt för stora antal lär fienden köra över en.

USA: Jänkarna är en mer allround armé. Deras trupper är bra men har ingen direkt specialisering på samma sätt som tyskarna, de har oftast mer trupper på fältet. Deras modellutbud är stort, men inom pansarvargnar har de inte lika mycket som tyskarna, de briljerar mer på deras skickliga infateri som t.ex. Rangers och Airbone trupper (motsvarighet till tyskarnas fallschirmjägers). USA är en väl rustad nation med bra infanteri.

England: Britterna har inte så stort utbud på pansarvagnar som de andra nationerna, men inom artilleri har de mycket. Om man spelar ett kompani med blandade enheter så fungerar deras trupper som i en symbios (även hos andra nationer). Artilleriet ska ge undstöd till fotsoldaterna samtidigt som pansarvagnar tar sig framåt och rensar bort fientliga MG nästen och tyskar innan infanteriet slår till! Soldaterna i en brittisk armé ses som medelmåttiga. De är inte dåliga, men inte heller väldigt bra. Så att spela med en brittisk armé kräver liksom hos andra nationer att enheterna hjälper varandra till seger. Pass på när man spelar som Desert rats, deras trupper är veteraner men lata, dvs. att om man har otur så flyr de fältet! Gillar man te och att slåss för drottning och land så är britterna ett bra val.

Sovjetunionen: Den nation jag personligen spelar med. Ryssarna är annorlunda gentemot de andra nationerna. För med de slåss man i battalioner, inte kompanier! Ett team är då en pluton, en pluton blir då ett kompani, flera kompanier bildar en battalion. Kvantitet är också en kvalitet sa Stalin. Och kvantitet framför kvalitet är ryssarna, de är en motsvarighet till tyskarna. En ryss lär fylla sin deployement zon utan problem oftast. Ryssarnars enheter är inte alla lika bra som USAs eller Tysklands men det kompenseras med ren mängd. Storma din fiende med enormt många soldater från den röda armén. Till skillnad från tyskarna har man råd att förlora lite enheter och kan därför spela med lite mer aggresivitet. Det kan man med andra med men inte på samma sätt. En rysk soldat tål inte mycket dock, de dör som flugor men tack vare sin mängd blir de fruktade av sin fiende. Utbudet på modeller är stort, speciellt inom pansarvagnar och infanteri. Gillar man kvantitet framför kvalitet så är Sovjet ett troget val!

För mer läsande finns Fows hemsida: http://www.flamesofwar.com/

Där finns mer info än vad jag har här och mer tips på hur man kommer igång. Här är även en liten battlereport från en strid mellan mig och Larsson: Report

Hoppas se fler Fow spelare i framtiden :)!

Denna guide är under arbete så jag lär uppdatera med mer fakta då och då.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Får man fråga en sak, t.ex är spelet baserat på poäng som vilket annat figurspel? Samt behöver du en sjukt massa modeller, eller är det varje enskild modell värda en hel del?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Får man fråga en sak, t.ex är spelet baserat på poäng som vilket annat figurspel?

Yup. Även om det inte är något som hindrar en från att ta vissa enheter för att t.ex. återskapa ett historiskt slag.

Samt behöver du en sjukt massa modeller, eller är det varje enskild modell värda en hel del?

Man kan spela en armé med bara sex Tiger-stridsvagnar, eftersom varje är värd väldigt mycket, men oftast så har man mer. Det beror på vad för slags armé man är intresserad av, spelar man ett pansarkompani så krävs det inte så mycket men vill man ha infanteri eller mekaniserat infanteri blir det mer. Spelar man därtill Sovjet så blir det ännu mer, men om man spelar tyskar krävs det mindre.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad jag har sett om Flames of war, så finns det en massa andra tilläggs böcker. Är det endast för att hjälpa till, om du nu vill göra specifika historiska slag?

Men var är japan rå? :( Vill ju spela Japan mot Finland, de skulle vara grejer re.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Vad jag har sett om Flames of war, så finns det en massa andra tilläggs böcker. Är det endast för att hjälpa till, om du nu vill göra specifika historiska slag?

Böckerna utöver huvudregelboken är de "Intelligence handbooks" som Khetep nämnde ovan. Vissa av dem är mer allmänna, såsom Festung Europa/Fortress Europe (som täcker hela kriget i Europa under en stor del av krigets senare del), medan andra handlar om en specifik operation eller ett visst slag.

Men var är japan rå? :( Vill ju spela Japan mot Finland, de skulle vara grejer re.

Nope, finns inte. Det talas lite om att de kanske kommer att göras i framtiden, men än finns det inget konkret på det. Spelet är än så länge centrerat på Europa och Nordafrika.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Är det dyrt? Eller kostar det ungefär lika mycket som tex warhammer? Skulle nog kunna tänka mig att börja om det kostar ungefär samma som warhammer.

Det beror på, som nämnts ovan kan storleken på kompaniet man spelar variera en hel del. De sex Tiger I-stridsvagnar som kan utgöra ett helt kompani på 1500 poäng (en ganska vanlig nivå av vad jag sett) kan införskaffas för 515 kr. Ett mer vanligt kompani på den nivån kan kosta 1500-1800 kr, vilket är vad de arméboxar som finns går på. Då har man alltså alla modeller man behöver för att kunna spela strider av normal storlek, även om man kanske vill köpa till fler saker sedan. Så jag skulle säga att det kostar ungefär lika mycket som Warhammer, men kan vara billigare om man t.ex. spelar med ett pansarkompani.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för guiden. Jag är sugen på att börja och den svarade på de få frågor jag hade. Lutar åt att det blir till att ta fram tekopparna och en lagom dåligt fejkad Cockney för att sedan ge sig på Vikings mestyskar..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Trevligt att den är till hjälp, britter är roliga (att spränga i bitar) :). Deras HMGs kan lobba skott nämligen, kan man inte skjuta direkt så kan man ju använda de som artilleri ju :P.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Är det dyrt? Eller kostar det ungefär lika mycket som tex warhammer? Skulle nog kunna tänka mig att börja om det kostar ungefär samma som warhammer.

För den som tycket att det är dyrt kan man alltid använda detta!

Panzer® Flats -- 2D Miniatures http://www.strikenet-games.com/Panzer_Extras.html

Då kan man lika bra byta hobby tycker jag.

Figurspel ska se snyggt ut och börja man dra in pappersbitar så krossar man den känslan med råge..:)

Som att köra en sportbil med en moppemotor, totalt meningslöst

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Själv har jag också planer på FoW någon gång i en inte alltför avlägsen framtid, med tanke på att trupperna börjar mobiliseras runtom mig. Är ju bara det här med att välja armé... Tyskar eller ryssar, tyskar eller ryssar...

Tackar för guiden iaf. :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Finnar har ju släppts, vilken av böckerna finns dom i vad gäller armelista ??

De ska finnas i Ostfront (MW) och i Festung Europa (LW) (ej att förväxla med den nyutgivna Fortress Europe). Dock inte fullständigt säker på den sistnämnda, blir lite tveksam där.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Festung Europa fanns dom inte i, hann kolla det igår kväll på klubben.. Såg efter jag skrev inlägget här att det defacto var i Ostfront dom fanns.. Får skaffa den boken..

Kan nån på rak arm som har sagda bok om det finns "lootade" tanks och fordon till finnarna eller om man helt är utelämnad till det som är släppt än så länge ?

(Dom hade ju lite t-34'or, stugs och liknande..)

Tack på förhand..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Är det dyrt? Eller kostar det ungefär lika mycket som tex warhammer? Skulle nog kunna tänka mig att börja om det kostar ungefär samma som warhammer.

Oops, är det som ställer sig dyrast det som står som ledande i kostnadstanken?

Dvs med ungefär 1.95:- per poäng (snabbräknat på Tau Empire Megaforce).

Vad gäller frågan i sig, en komplett startarmé kostar exempelvis 1899:-. Dvs ~0.95:- per poäng.

Därtill kommer att det är en "smula" mindre jobb att måla en styrka.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst

Bra guide men det kan vara bra att uppdatera guiden med info om indelningen i olika tidsperioder (Early, Mid, Late)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hobbyshopen i Gävle har nu Flames Of War, dock köps dessa endast in efter beställning, det tar med andra ord mellan en dag och två veckor innan man får sakerna, mycket prisvärt dock.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vänligen logga in för att kunna kommentera

Du kommer kunna lämna en kommentar efter att du har loggat inLogga in nu

×