Jump to content
zac

Ofvansjö Pluton - Airsoft i Gästrikland

Recommended Posts

Föreningen har funnit i ett par år nu och så som det ser ut anordnar vi flest spel i Gästrikland. Vi spelar varje lördag och alla, erfarna och nybörjare är välkomna, skicka ett PM till mig om du är intresserad, jag kanske kan fixa utrustning att låna om du är intresserad av att testa Airsoft. Så varje lördag samlas vi i Storvik, mellan Hofors och Sandviken, ca 45km från Gävle, och åker därifrån till ett av våra ca. halvt dussin spel områden beroede på vad vi känner för eller hur vädret ser ut. Vi är omkring 10 spelare varje helg på vinter och ungefär det dubbla på sommaren. Vi försöker även anordna ett större "söndagsspel" varje halvår, främst för airsoft spelare i Gävle-Dala trackten, som varit populärt.

Nedan är en länk på foto från Pluton och "lilla-storspelet" från i sommaren -07, ca 40-50 deltagare.

http://www.pixbox.se/usr_show_id71234_page0_order1.html

Har du några frågor så PMa mig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om du ska delta, ta dig till Stenbacken 1 i Storvik, ett ljusrosa hus nedanför Stenbacksskolan, mellan 11 och 12. Tar du buss, 41an, så hoppa av vid "centralvägen" och gå väster ut 100m så är du framme. Tågstation ligger ca 500 bort.

Då alla sammlats, säj till mig i förväg om vi skall vänta in dig efter 12 slaget, färdas vi gemensamt till dagens spelområde, oftast inom 5 km från Storvik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

26740126.jpg

Ett av tidigare tygmärken, för tillfället används inget då nya är på ingång.

Lagnamn:

Ofvansjö Pluton

Spelupplägg/koncept:

Ofvansjö Pluton är det sista gardet, längst Riksväg 80, mot Ryssen.

Utrustningskrav:

M90 uniform ( Stridsväst 2000/Stridsbälte 304k, Ak5/Ak4/KSP90/Ksp58/PSG90)

Rekryterar:

Begränsatt

Kontaktperson:

Zac

Kort historik/bakgrund:

Vi är en Storvik-baserad airsoftgrupp som hållit på med hobbyn sedan cirka 2005. Vi försöker att spela en gång i veckan, året om. Antalet medlemmar i Pluton är cirka 20, och medelåldern ligger strax över det. Som lag spelar i Svenska M/90-uniformen och försöker sträva mot modern, svensk utrustning och vapen. Individuellt, på helgspel och liknande, förekommer andra spännande uniformer såsom Ukrainskt, Ryskt, M/39 och M/59.

dsc0073n.jpg

Typiska representanter för Ofvansjö Pluton. Foto: Kim Nyberg

Vilkar är vi och Vad gör vi?

Vi är en bred blandning människor som spelar ärsoft för vi tycker det är något av de roligaste som finns! Vårat mål i hobbyn är att ha rolig och se till att alla andra har det skoj!

På sommaren arrangerar vi några spel på vårt spelområde "Grustaget" i Torsåker. Det brukar komma mellan 30 och 50 spelare dit från främst Gävle-Dala men ibland hälsar även 08-or på.

32476205.jpg

På Vinter håller vi vårat Tomtespel så man får skjuta en Julen på ett härligt vis!

31947673.jpg

Det vi är mest noggranna med är att ärsofta, vi spelar nämnligen varje Lördag, året om. Några undantag sker kring högtider dock.

Varje lördag samlas vi i Storvik, och beroende på hur vi känner åker vi till något av våra spelområden.

32472182.jpg

Vi älskar ärsoft allt väder, vi spelar i 30+ och (kallast lördagen än så länge) -28, oavsett och om det är över en meter snö eller åska, eller om vi har feber, ont i ryggen eller va falls går vi ut, för vi mår så gävla bra av det!

34385_413141412471_690917471_4411208_5889284_n.jpg

Ofvansjö Plutons- Berget 2010 Foto: Cougar

32498577.jpg

Ofvansjö Pluton - OPNL2 Foto: Sunna

Våra Ärsoftregler

Vad det gäller regler så gäller nedanstående, för dig som varit med och spelat förr är det inte mycket som egentligen är nytt. Vi går även igenom reglerna på plats.

1 Säkerhetsavstånd

Sunt förnuft för vad det gäller säkerhetsavstånd! Du ska veta hur pass smärtsamma dina vapen är och bör kunna uppskatta avstånd, vill du öva dig så prova ute på gården/ i parken eller kanske ännu enklare vid din lokala jaktklubb.

2 Eldgivning

Tänk på att singelskott skapar ett mindre anslag än en eldskur, så håll dig ifrån dessa om ditt vapen har hög anslagskraft. "Libanon-rensningar" är inte förbjudna men se upp när och var du skjuter.

3 Ammunition

Du kan ha vilken vikt du vill på kulorna, men vi vill inte ha metall eller glas kulor pga. rykten om att dessa är farliga. Använd någon form biodegraderbara kulor.

4 Ögonskydd

Du ska självfallet bära skyddsglasögon som du vet tål de anslagsenergier du är van att möta i ärsoft, är du osäker så kan vi provskjuta dem på plats med kraftfulla vapen, så finns det ofta extra glasögon att låna. Normalt kan du köpa bra skyddsglasögon för en femtiolapp på hobbex/clasohlsons eller liknande affärer. Köper du nät så testa dem då direkt efter köp då kvaliteten på dessa gått ner avsevärt senaste tiden har jag märkt, behåll kvittot.

5 Magasin kapacitet

High-cap endast för KSP, men vi förbjuder dig inte att ta med högkapacitetsmagasin om du inte har något annat, såklart. Har du dock standardmagasin så ställ undan HC:t under spel, så blir det en roligare upplevelse för alla, tycker vi. High-cap räknar vi magasin som innehåller mer än 100 kulor. (egentligen alla med mer än 30)

Ett alternativ är att du laddar ditt/dina HC med cirka 30-100 kulor.

6 Markering

Markerings duk/väst (i klara färger) får gärna tas med, för att då visa att man blivit träffad, men är inget måste. Visa annars att du är utskjuten genom att hålla upp handen och gärna ditt vapen.

7 Utskjuten spelare

När du eller ditt vapen (all den utrustning och väskor du bär på räknas även in här) blir träffade så ropa högt och tydligt "Träff". Är du osäker på om träffats så följ mottot; "En träff är en träff är en träff" och ta träffen. Är du osäker i vissa situationer, så som när du tror att du är ute och smyger ensam och det lät eller kändes som en träff kan du alltid fråga högt om någon sköt dig.

Verkar någon, du beskjuter, inte märka träffen så skjut igen, tänk särskilt på detta när du spelar med ljuddämpare. Om du märker att en av dina lagkamrater träffas men själv inte märker det kan du berätta det för honom/henne. Du räknas som träffad när någon, även om det är någon i ditt lag, eller för den delen du själv, träffar dig.

Blir ditt vapen träffat så räknas det som att du har blivit träffad! Om du ställt ifrån dig ett vapen som träffas räknas det inte som en träff, du kan alltså ställa undan ditt vapen och använda det som skydd, då du inte använder det.

En rikoschett räknas inte som en träff om kulan avviket ifrån sin kulbana, grovt uppskattat så kan du tänka dig att om den väjer mer än 45 grader. Passerar den buskage eller sly som bromsar upp den men ändå träffar dig, så ta en träff. Är du inte säker på att skottet var en rikoschett så tänk; ”En träff, är en träff, är en träff.”

8 Granater

Rökgranater och spränggranater är okej om det inte är allt för torrt ute men du måste visa dem och berätta hur det fungerar för alla spelare innan vi börjar spela. Vid strid med spränggranater räknas man som träffad när granaten sprängs inom 5 meter ifrån dig. Är du i skydd i från granaten, i en grop, ett värn, bakom en sandhög eller likande går de bra att räkna det som att granaten inte träffa dig, men det är roligare för de som kastar granaten om du blir träffad, så spela gärna med och ta granatträffen så får vi ett roligare spel. Vi visar upp hur långt fem meter är i safe-zone så du kan försöka uppskatta det någorlunda.

Bär du splitterväst så räknas du inte som träffad om inte granaten är fyll med kulor, vilka då måste träffa dig.

9 Medic - 60 Sekunder

Medic kommer kanske bli aktuellt, då gäller handpåläggning i 60 sekunder, en helning per spelare. Bär du hjälm, splitterskydd, skottväst kan du helas en extra gång. (+1 för varje del, alltså max 4 helningar) Du ska då ha plattor i västen. När du är utskjuten så är det upp till dig om du vill ligga kvar och ropa på "medic" eller antigen gå till safe-zone eller spawnen. När du är utskjuten och/eller ropar på medic så får du endast ropa på medic, rollspela skador och om du önskar/behöver ladda om så går det också bra.

* se även Specialister nedan.

9.1 Medic 2.0 (alternativ Regel)

Under vissa spel väljer vi att använda de regler vi kallar för Medic 2.0 När dessa används räknas alla spelare som ovan nämnda medic, man kan hela andra spelare. Tiden är då förlängd till 180 sekunder, 3 minuter.

10 Spawn

Respawn kommer gå till så att spelarna släpps ut ur den var 120e sekund, med start ifrån det att en spelare går dit för att respawna. Alla som kommer in därefter spawnar tillsammans med "första" spelaren. Vill man så får man stanna kvar längre för att vila, äta/dricka och ladda om.

Skulle det vara motspelare i närheten så gör det tydligt att du "spawnar" genom att bära markeringsduk/väst eller lägga ifrån dig vapen, annars får du räkna med att bli skjuten då det blir svårt får de andra spelarna att se vilka som är med eller inte. Blir det strid i eller nära spawnområdena så skall spelarna försöka flytta på striden. Spelarna får gärna låta spelare som spawnar springa undan och ta skydd när de hoppar in i spelet igen. För sakens skull så är "spawn"-camping förbjuden. Men då vi antar att du som ska deltar har ett sunt förnuft så borde du lista ut vad som är lämpligt.

11 ”The dead do not speak…”

När du som spelare är utskjuten får du inte berätta för dina kamrater var du sett ”prestum” förrän du respawnat. Det går bra att berätta för andra utskjutna i spawn, men försök se till att inga andra hör er. När ni spawnar räknas ni som förstärkningar, och kan därför avslöja allt ni vet för andra spelare.

12 Handgemäng

Om du får läge för det går det bra att utföra en så knife-kill genom handpåläggning och berätta "knife-kill/najfkill" för "offret". När du blivit knifed/najfad så kan du inte längre hela eller ropa på medic.

Det går också bra att spela upp ett handgemäng med en motspelare om ni båda känner att det passar. Utgången av denna är upp till er eller den första som nuddar den andra, i still med njafkills.

13 Alternativ träffregel – Utslagna vapen

Observera att vi kanske röstar för alternativa regeln, "Utslagna vapen" att ditt vapen blir utslaget vid träff, så du får då istället använda andra vapen eller spela vidare vapenlös fram tills du respawnar. Du kan då också lägga ditt vapen i respawn á 120 sek så som en spelare. Väljs denna regel så räknas en vapenträff på undanställt vapen som en vapenträff och blir då obrukbart, som tidigare nämnt. Om du inte vet vad som gäller så anta alltid att en du blir utskjuten i och med vapenträff. När vi använder Utslagna vapen så ropar du "Vapenträff!" vid vapenträff.

14 CASEVAC

"CASualtyEVACuation" innebär att när en kamrat blir skjuten (inte "knivad") så kan den utskjutne dras/bäras av sina kamrater till angiven startplats för laget, där får denna "Spawna" en gång. Detta kan kombineras med medic-helning, dock max en helning och max en spawn per spel om inte annat anges av spelledare. Den utskjutna får inte gå (undantag över vattendrag eller farlig mark) men kan hjälpa till med att knuffa sig fram med armar och ben så länge röven är på backen.

15 Specialister

*Sjukvårdare

Sjukvårdaren är mer utbildad och bär mer vårdutrustning än en ”Medic”. För att få räknas som en Sjukvårdare måste spelaren bära ett märke som signalerar hans roll, en bindel eller liknande, samt någon form första hjälpen väska/ficka eller dylikt. Sjukvårdaren helar spelare på 30 sekunder, alltså halva tiden det tar för en vanlig Medic. Vid Medic 2.0 gäller även hedningstiden på 30 sekunder.

*Scout

Spejare, krypskytt, spelare bärandes på Ghillie/troll/krypskytt-dräkt eller inget automatvapen får 2 minuter på sig att springa ut i terrängen och gömma sig. 120 sekunder efter dessa fått gå ut startar spelet. När scouterna ger sig ut har spelet börjar, så ser du en an fiende spelare är det bara att skjuta, blir du som scout träffad/ trampar på en mina är du då träffad som vanligt. Uppskattningsvis max en ”Scout” per tionde spelare.

* Minerare

Har du med dig minor får du vid CTF placera ut dessa innan Scouterna går ut i spel. Hör med spelledare om du vill sätta ut dina minor innan spelstart. Vissa upp dina minor innan spelstart så alla vet hur de fungerar.

Spelsätt:

*Vad det gäller "Team-Death-Match"/utslagsspel, som vi brukar värma upp med, så är uppgiften enkel, slå ut fienden, ingen respawn. Om det behövs sätter vid en tidsgräns. Kan även spelas med fler än två lag.

*Vad det gäller CTF - Capture The Flag/Fånga Flaggan, gäller det att försvara det egna lagets flagga och sno fiendens flagga. När du bär på denna får du inte använda skjutvapen, utan du måste släppa flagga för att få skjuta. För att vinna och avsluta spelet måste du ha både din och fiendens flagga i din bas. Den egna flaggan måste stå upprätt på angiven plats och får inte flyttas om inte det är för att leda ett anfall mot fiendens bas, och då ska flaggan bäras tydligt med minst åtta stormande spelare. Plockar man upp flaggan måste man så fort som möjligt ta tillbaks den till basen, som vanligt. Spelet pågår tills ena laget vinner och/eller inom bestämd tid. Dessa kan hålla på i flera timmar och då hänger det ofta på vilket lag vars spelare som orkar kämpa längst. Vid CTF kommer lagen ha spawn i närheten av sin bas.

*Vad det gäller Domination kommer det finnas sju anfallsmål på banan, dessa kommer representeras av en vit, rektangulär träskiva vilken man kontrollerar genom att lägga på sitt lags markör på denna, en färgad sten eller träkloss, Röd eller Blå är det tänkt. Man tar över den ifrån motståndaren genom att ställa undan deras kloss och sätta dit den egna. Undanställda klossar ska alltid läggas på den intilliggande omålade skivan, så att de inte kommer bort! Spelet pågår under en bestämd tid, 30 eller 60 minuter kan du räkna med, men det bestäms på plats. Spawn kommer kanske att användas. Spelet avgörs om ett lag lyckas kontrollera samtliga anfallsmål eller om tiden tar slut så vinner de lag som kontrollerade flest anfallsmål. Kan även spelas med fler än två lag.

Vi samtliga spel sker "lagindelning" på plats och vanligt vis efter uniform för att göra tydligt vilket lag man är med i.

*Det sker givetvis massor med andra spel, men det är bra om du har lite pejl på ovan nämnda.

Garderoben Cup - Jo, den vann vi. Vi tog även hem Fair Play Award ^^

32498647.jpg

Ofvansjö Stridsfordon:

32498890.jpg 2 stycken har vi för tillfället, grönmålade.

31847096.jpg Valpen!

Storspel

Jorå, storspel har vi åkt på en del :P Det började med OP:Wisborg på Gotland, och snart därefter började de rulla med fler och fler storspel.

32292287.jpg

Stråssa blir man kär i så fort man kommer dit. Northern Lights är en underbar spel-serie.

26739900.jpg

Berget 6

19598556.jpg

Berget 5

31100659.jpg

RTB2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Lukas

Föreningen har funnit i ett par år nu och så som det ser ut anordnar vi flest spel i Gästrikland. Vi spelar varje lördag och alla, erfarna och nybörjare är välkomna, skicka ett PM till mig om du är intresserad, jag kanske kan fixa utrustning att låna om du är intresserad av att testa Airsoft. Så varje lördag samlas vi i Storvik, mellan Hofors och Sandviken, ca 45km från Gävle, och åker därifrån till ett av våra ca. halvt dussin spel områden beroede på vad vi känner för eller hur vädret ser ut. Vi är omkring 10 spelare varje helg på vinter och ungefär det dubbla på sommaren. Vi försöker även anordna ett större "söndagsspel" varje halvår, främst för airsoft spelare i Gävle-Dala trackten, som varit populärt.

Nedan är en länk på foto från Pluton och "lilla-storspelet" från i sommaren -07, ca 40-50 deltagare.

http://www.pixbox.se/usr_show_id71234_page0_order1.html

Har du några frågor så PMa mig.

Är det någon åldergräns?

Share this post


Link to post
Share on other sites

18 år för att äga och spela på egen hand. 15 om du har övervakare, vilket de flesta deltagare brukar ställa upp på.
Återkom via FB eller PMa mig om info.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

18 år för att äga och spela på egen hand. 15 om du har övervakare, vilket de flesta deltagare brukar ställa upp på.
Återkom via FB eller PMa mig om info.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Coste

Självfallet är vi fortfarande aktiva - varje lördag året om sen 2006!

För mer info följ Facebook gruppen: Airsoft i Sandviken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Självfallet är vi fortfarande aktiva - varje lördag året om sen 2006!

För mer info följ Facebook gruppen: Airsoft i Sandviken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now

×
×
  • Create New...