Gå till innehåll
Chrisp

Så här får föreningen ett konto till sina bidrag!

Recommended Posts

Hej!

Den vanligaste anledningen att en förening inte får sina bidrag är att Sverok inte fått något konto till föreningen för att betala ut bidragen till. Eftersom det är föreningens pengar måste föreningen ha ett eget konto. Det räcker alltså inte med att föreningen använder någon medlems konto, för då skulle föreningen kunna förlora pengarna om medlemmen flyttar till Alaska, blir osams med de andra medlemmarna eller, hemska tanke, kolar vippen.

Sverok håller på att arbeta fram ett enkelt sätt för föreningar att få konton i samarbete med en eller flera banker. Det kan ta sin modiga tid, för bankerna är inte världens snabbaste. Innan dess måste ni själva ta hand om att ordna ert konto.

Hur gör man för att få ett konto till föreningen?

1) Gå till er favoritbank.

2) Säg att ni vill starta ett konto till er förening. De föreslår något slags konto. Ett sätt att testa banken så att ni är säker på att kontot är okej är att fråga "Om vi om några månader vill byta så att Pelle ska kunna ta ut pengarna på kontot istället för Lisa, hur gör vi då?". Om de kan svara på den frågan med något annat än "det går inte" så är kontosorten okej!

3) Be banken hjälpa er att starta kontot. Det är möjligt att ni behöver ha ett möte där ni skriver ner på ett papper (=protokoll) vilka som har rätt att starta kontot (=firmatecknare) och vilka som har rätt att ta ut pengar på kontot (=fullmaktshavare). I de flesta föreningarna är firmatecknare och fullmaktshavare samma personer. Är ni omyndiga kan det hända att era föräldrar måste skriva under protokollet. Banken har svar på allt! Funkar det inte - gå till en ny favoritbank :wink: .

4) När kontot är klart, berätta då för Sverok, exempelvis per epost till info@sverok.se, vilket clearingnummer och kontonummer som ert bankkonto har. Berätta gärna också vilken bank det är och skulle ni ha ett telefonnummer till er bankkontakt, som vi kan få, är det lysande!

Skulle ni hellre starta ett bankgiro eller postgirokonto är det helt okej. Det funkar på samma sätt, fast dessa konton har inga clearingnummer utan bara kontonummer.

Lycka till!

Glada hälsningar,

Christer "Chrisp" Pettersson

Sveroks förbundskansli

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Värt att notera är att banken kan få för sig att kräva att ni ska ha ett organisationsnummer. Det kravet är felaktigt. Banken SKA kunna ge er konto utan att ni har ett.

 

Om de ändå kräver det så pratar ni med en som inte kan sitt jobb så mycket som ni behöver, be att få prata med en som faktiskt kan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu


×