Jump to content

pöniz

Medlem
 • Content Count

  733
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by pöniz

 1. Finns det någon som behöver läsa medlemsregistret men inte har tillgång till ebas? Vilken information behöver den personen i så fall ha tillgång till?
 2. ... och i lördags var 23 gången! Vi skriver verkligen inte här ofta 😆 Följ bloggen på https://grottroj.blogspot.se
 3. Nu när samarbetet med Nordea är slut letar vår lilla förening efter ett bankkonto som inte kostar mer än våra inkomster. Vi behöver: internetbank. Plus i kanten skulle vara: swish, bankgiro. Jag tänker att fler föreningar måste sitta i samma sits nu. Någon som har hittat en schysst och billig bank?
 4. Den 9 maj är det dags för nästa uppsättning av minikonventet Grottröj, på Klossen i Umeå. Konventet är gratis för alla och kräver ingen anmälan. Grottröj kom till som ett sätt att få till lite mer rollspelande av den gamla sorten. Vi fokuserar på OSR-trenden och gillar allt som är gammalt (70-tal, ungefär) eller försöker återskapa samma känsla. Typiska spel inom genren är Labyrinth Lord, Svärd och Svartkonst, Dungeon Crawl Classics, Lamentations of the Flame Princess, Tunnels & Trolls, Dungeons & Dragons (de riktigt gamla upplagorna), Advanced Dungeons & Dragons och Into the Odd. Även Traveller och svenska Fantasy! passar utmärkt i vår nisch. Typiskt för Grottröj är den gemytliga och välkomnande stämningen. De som kommit dit, även utan att känna någon stammis eller veta så mycket om spelen, har ofelbart kännt sig välkomna. Det här är inte enda chansen att komma på Grottröj! Även om vi sällan annonserar i Sveroks forum så arrangeras konventet fyra gånger per år. Den 9 maj blir tionde gången. Läs mer på Grottröj-bloggen
 5. Jag är aktiv i en förening med medlemmar över hela landet. Eftersom det är en ganska vanlig situation i förbundet idag tänkte jag att det kanske finns mycket tips och beprövade arbetsrutiner för den typen av organisation. Det som mest nyligt kommit på tal är t.ex. - justering av årsmötesprotokoll. Hur gör man det lättast utan att skicka ett papper per post tvärs över landet? - byte av firmatecknare. Samma problem som ovan, fast blanketter och protokoll och bankdosa. - återregistrering av medlemmar. Vid varje nytt verksamhetsår är det ett ständigt jagande per e-mail och andra digitala medier för att få bekräftelse av samtliga medlemmar om huruvida de vill fortsätta vara med eller inte. - styrelsemöten och annat styrelsearbete. Det går ju att köra möten över skype, t.ex., men finns det andra verktyg och arbetssätt som underlättar? Andra tips och hjälpsamma anekdoter är också välkomna!
 6. pöniz

  Rollspelsfanzine

  Jag tror att bloggar, podcasts och forum till stor del tagit över den verksamheten som var fanzines förut.
 7. För er som fortfarande spelar i (eller vill komma tillbaka till) spelvärlden Ereb Altor kan jag tipsa om att Erebaltor.se har släppt en pdf om landet Palinor. Erebaltor.se är ett fan-projekt med målet att fördjupa och vidareutveckla den spelvärld som Äventyrsspel skapade. Allt sker på ideell basis och de färdiga dokumenten (med både bra layout, schysst innehåll och läckra illustrationer och kartor) släpps för fri nedladdning på hemsidan. Ord från huvudskaparen av Palinor: Jag var med som en av korrläsarna i slutfasen och mitt intryck är odelat positivt. Jag har nog aldrig haft så roligt när jag korrat en text, för övrigt. Det är lite häftigt att en spelvärld som för mig varit känd som ett inkonsekvent lapptäcke nu kan kännas så sammanhängande, dynamisk och originell. Jag älskar kulturskiftningarna och hur alla folkslag så tydligt och logiskt färgas av varandra. Dokumentet finns för nedladdning här. Kolla gärna in projektet i allmänhet också.
 8. Den här artikeln kan kanske svara på den frågan: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_PDF_software
 9. Nu är det dags att starta en kampanj igen. Den här gången blir det inte Eon. Gruppen jag spelar med har dessutom spelat sig less på DnD. Sist vi spelade var det Vampire: the Masquerade, så det känner vi inte riktigt för heller. De andra har fastnat lite för Call of Cthulu, men personligen tycker jag inte alls om känslan av maktlöshet som dominerar det spelet. En av spelarna har också uttryckt att han absolut inte vill spela medeltidsfantasy alls på ett tag. Så. Vad ska vi spela? Motivera gärna ditt svar
 10. Jag håller med Armitage här, faktiskt. När någon säger "anstiftan till brott" så tänker jag mig att man försöker övertala någon att råna en närlivsbutik, inte att man i ett forum säger "äh, sträckan mellan övik och umeå tar du väl på en halvtimme? Det är ju bara att stå på lite..." Och ja, jag sätter nedladdning av Chronopia strax lägre på brottstegen än fortkörning. Är det någon som vet vem som innehar rättigheterna för allt som gavs ut av Äventyrsspel fram till och med Chronopia? I så fall kan man ju faktiskt fråga vad rättighetsinnehavaren tycker om det. Tvivlar starkt på att det skulle finnas en marknad för nytryck, så chansen finns ju att man får svaret "Det är bara och tanka, det skiter jag i." Ledsen att det blev så OT
 11. pöniz

  Monografer

  Jag tycker det verkar vara en cool idé. Kostnaden för Chaosium är ju minimal, och vinsten för hobbyn stor. Angående betala för pdf för att sedan sälja tror jag Lloyd kan ha rätt vad gäller svenska marknaden iaf.
 12. pöniz

  Konstiga tärningar

  Jag tror att man utan större problem kan räkna det som 2-sidigt. Det är nog extremt sällan som ett mynt ställer sig på högkant. Skulle det mot all förmodan hända så kan man ju slå om, alternativt låta spelaren välja vilken sida som gäller
 13. Ah, det borde jag nog specificerat När jag uttryckte mig på det viset så tänkte jag mig boxar med tärningar och karaktärsblad. Jag tänkte också regelsystem som ryms i ett häfte eller en tunnare bok, med illustrationer i liknande kvalitet som DoD 1.0, Mutant 2089. Personligen har jag en väldigt liten relation till den tidens spel, så min bild av dem kan mycket väl vara missvisande. Jag tror helt enkelt inte att man skulle kunna hitta Mutant:UA eller Eon i en leksaksbutik... de upplever jag som riktade till en äldre publik.
 14. Ledsen att jag ledde tråden OT Lloyd har rätt i att i princip alla rollformulär brukar tillåta kopiering för privat bruk. Gällande lagar gör att även nedladdning av upphovsrättsskyddat material utan tillåtelse är olagligt, så om någon annan har släppt det bundle jag pratar om så är det olagligt att ladda ned. Däremot har jag nu sett att det bara innehåller material som inte längre publiceras eller finns att köpa i butik/på nätet... Huruvida det rättfärdigar något är nog upp till var och en att ta ställning till. Så. Nu tror jag att tillräckligt är sagt om den saken. Vill någon säga mer kan det nog vara på sin plats att starta en ny tråd
 15. Om det helt plötsligt skulle ges ut ett rollspel i 80-talskvalitet i svenska leksaksbutiker igen, skulle folk köpa det då? Skulle du?
 16. vill minnas att Äventyrsspel har släppt en bundle med pdf:er av alla sina tidigare utgivna spel på piratebay för allmän nedladdning. Någon som kan bekräfta eller dementera det?
 17. Hur går en sån undersökning till? Jag föreställer mig att största problement med svenska rollspelsmarknaden är att den är för liten... ska bli intressant att se om jag har rätt
 18. Efter Halmstad-mordet för ett gäng år sedan så var det ett par mammor till medlemmar i min spelgrupp som frågade mig vad rollspel var egentligen. De visste ju att vi satt och spelade, men de visste inte vad det innebar. För att förklara för dem så friformade jag lite medeltidsrollspel där en av dem fick spela riddare och den andre väpnare. Vi hann typ en halvtimme innan de var helt lyriska över rollspel och de inlärnings- och underhållningsmöjligheter det ger.
 19. Jag har: Werewolf the Apocalypse Vampire the Masquerade Mage the Ascension Gilded Cage (grymt bra bakgrundsbok om att skaffa sig och använda makt och resurser) Mage Player's Handbook Samtliga är i fullkomligt nyskick (aldrig spelade, bara bläddrade i som inspiration). Jag vill ha: nya WoD corebook Vampire the Requiem Mage the Awakening Någon som vill byta eller är intresserad av att köpa mina böcker?
 20. Jag har läst igenom den och måste säga att jag tycker om det. Ett förslag från min sida är att flytta introduktionsäventyret till en egen fil, men det är inte viktigt egentligen. Skulle du vilja ha korrekturkommentarer på det? Jag är ju amatörspråkfascist, så jag kan säkert hitta litegrann
 21. Jag förstår faktiskt inte riktigt din bild av att allting i rollspelsvärlden står stilla... Eller för den delen hur det skulle bli bättre om du var med överallt. Du är faktiskt bara en människa. Hmm... känner mig inte så träffad där. Fast du kanske var sarkastisk/syftade på någon annan?
 22. Rollspelshobbyn växer, även om det inte knakar så mycket om den. Det är inte kontroversiellt att vara rollspelare längre, även om de allra flesta fortfarande inte vet vad rollspel är. Vi får inte glömma att hobbyn utvecklas också. Det finns massor av datorspel idag med tusentals spelare som har mer eller mindre inslag av rollspelande. Samtidigt försöker nya spelmakare ständigt att nischa in sig på marknaden med nya och fräscha koncept. Idag har vi en bredd i hobbyn som vi aldrig sett tidigare. Jag vet inte riktigt hur man kan få för sig att hobbyn är hotad eller döende? Den fullkomligt sjuder av liv. Naturligtvis är det bra att ha en tidsskrift som visar det, men hobbyn hänger inte på tidningens existens.
 23. Det skulle inte få mig att köpa... Det där var för övrigt inte bara en pik Jag är helt enkelt inte den som köper en tidning för att läsa ledaren. Personligen skulle jag gärna läsa Fenix, men jag satsar inte så mycket pengar i hobbyn längre. Då blir en prenumeration på en tidning bara ännu en löpande utgift.
 24. pöniz

  Spelledarskärm

  Jag har nästintill aldrig använt en spelledarskärm. Det blir lite jobbigt att behöva slå upp tabeller ibland, men det fungerar bra. Själv håller jag mina anteckningar på papper i block. Jag har aldrig haft problem med att spelare försöker tjuvkika och lista ut saker. När jag slår slag så gör jag det oftast öppet. Ofta får spelarna veta skickligheten på de motståndare de möter, utan att det blir några problem. Största svårigheten jag upplever med detta är att en SLP ibland kan ha orättvist mycket tur utan att jag kan släta över det på ett trovärdigt sätt, men det är också tanken med att ha ett slumpmoment i spelet. Ni som använder laptop flitigt i spelledande; Vad använder ni för program på datorn? För ni alla anteckingar digitalt? Slår ni tärningsslag med slumpprogram? Även om jag är datavetare så upplever jag ibland att jag är mer kreativ om jag skriver på papper, när jag inte fastnar i att peta runt med formattering av text eller hur man gör tankekartor eller liknande.
 25. Brukar inte de flesta scenarion komma med tillhörande passande SLP:er?
×
×
 • Create New...