Gå till innehåll

pöniz

Medlem
 • Innehåll Antal

  730
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  2

pöniz senast vann den dag 4 December 2015

pöniz hade det mest gillade innehållet!

Om pöniz

 • Placering
  500+

Profile Information

 • Ort:
  umeå
 • Intressen
  rollspel, pbem, andra spel
 1. [Umeå] Grottröj!

  Den 9 maj är det dags för nästa uppsättning av minikonventet Grottröj, på Klossen i Umeå. Konventet är gratis för alla och kräver ingen anmälan. Grottröj kom till som ett sätt att få till lite mer rollspelande av den gamla sorten. Vi fokuserar på OSR-trenden och gillar allt som är gammalt (70-tal, ungefär) eller försöker återskapa samma känsla. Typiska spel inom genren är Labyrinth Lord, Svärd och Svartkonst, Dungeon Crawl Classics, Lamentations of the Flame Princess, Tunnels & Trolls, Dungeons & Dragons (de riktigt gamla upplagorna), Advanced Dungeons & Dragons och Into the Odd. Även Traveller och svenska Fantasy! passar utmärkt i vår nisch. Typiskt för Grottröj är den gemytliga och välkomnande stämningen. De som kommit dit, även utan att känna någon stammis eller veta så mycket om spelen, har ofelbart kännt sig välkomna. Det här är inte enda chansen att komma på Grottröj! Även om vi sällan annonserar i Sveroks forum så arrangeras konventet fyra gånger per år. Den 9 maj blir tionde gången. Läs mer på Grottröj-bloggen
 2. Jag är aktiv i en förening med medlemmar över hela landet. Eftersom det är en ganska vanlig situation i förbundet idag tänkte jag att det kanske finns mycket tips och beprövade arbetsrutiner för den typen av organisation. Det som mest nyligt kommit på tal är t.ex. - justering av årsmötesprotokoll. Hur gör man det lättast utan att skicka ett papper per post tvärs över landet? - byte av firmatecknare. Samma problem som ovan, fast blanketter och protokoll och bankdosa. - återregistrering av medlemmar. Vid varje nytt verksamhetsår är det ett ständigt jagande per e-mail och andra digitala medier för att få bekräftelse av samtliga medlemmar om huruvida de vill fortsätta vara med eller inte. - styrelsemöten och annat styrelsearbete. Det går ju att köra möten över skype, t.ex., men finns det andra verktyg och arbetssätt som underlättar? Andra tips och hjälpsamma anekdoter är också välkomna!
 3. Ja... Se titel Jag vet att det här har diskuterats förut, men det var ju ett tag sen jag var i en sån diskussion. Premissen är alltså att vuxna inte nödvändigtvis är i samma behov av monetärt stöd. Vad kan förbundet i så fall bistå med?
 4. Rollspelsfanzine

  Jag tror att bloggar, podcasts och forum till stor del tagit över den verksamheten som var fanzines förut.
 5. Erebaltor.se bjuder på Palinor

  För er som fortfarande spelar i (eller vill komma tillbaka till) spelvärlden Ereb Altor kan jag tipsa om att Erebaltor.se har släppt en pdf om landet Palinor. Erebaltor.se är ett fan-projekt med målet att fördjupa och vidareutveckla den spelvärld som Äventyrsspel skapade. Allt sker på ideell basis och de färdiga dokumenten (med både bra layout, schysst innehåll och läckra illustrationer och kartor) släpps för fri nedladdning på hemsidan. Ord från huvudskaparen av Palinor: Jag var med som en av korrläsarna i slutfasen och mitt intryck är odelat positivt. Jag har nog aldrig haft så roligt när jag korrat en text, för övrigt. Det är lite häftigt att en spelvärld som för mig varit känd som ett inkonsekvent lapptäcke nu kan kännas så sammanhängande, dynamisk och originell. Jag älskar kulturskiftningarna och hur alla folkslag så tydligt och logiskt färgas av varandra. Dokumentet finns för nedladdning här. Kolla gärna in projektet i allmänhet också.
 6. Tjohoo!

  Tjohoo för att min dotter alltid blir glad när hon ser mig på morgonen!
 7. Sverok och intelligens...

  LOL Första gången jag ser ett piff&puff-citat framställt som en bra sak Ja, mina exempel var dåliga. Tyvärr var jag för dum för att komma på några bättre (trots min 9 på i-testet!) Jag tror definitivt att det finns väldigt många intelligenta människor inom Sverok. Rätta mig om jag har fel, men jag inbillar mig att spel som hobby är vanligare bland naturvetare/teknologer än andra. Naturvetare och teknologer brukar ju läsa mer matte (och i högre grad vara intresserade av och duktiga på matte), vilket kanske kan ses som ett tecken på att många personer med hög IQ söker sig till såna utbildningar? Var spekulationerna vilda nog? Jag tror inte något av det kan underbyggas med fakta, eller?
 8. [Hjälp] Terra Incognita

  Den här artikeln kan kanske svara på den frågan: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_PDF_software
 9. Sverok och intelligens...

  Jag skrev också en nia på inskrivningsprovet, men en stor del av det testet bestod ju faktiskt i frågor om svenska språket. Den intelligens Mensa bryr sig om är den logiska intelligensen. Det är den enda mätbara, men det är långt ifrån den enda som betyder något. Att få ett högt resultat på ett IQ-test betyder bara att man är duktig på att se logiska mönster. Den talangen står sig ganska slätt i många sammanhang. Ett gäng discipliner där den logiskt intelligenta står på samma nivå som någon annan med lika stort intresse och erfarenhet i ämnet: - Historia ("Va? Förklarade han krig för att hans fru var otrogen? Hur jävla logiskt är det då...") - Musik ("Jo, men om jag använder min logiska slutledningsförmåga och analytiska sinne så ska ni se att jag kommer på något sjukt nydanande som dessutom låter bra... eller?") - Matlagning ("Alla gillar socker, det ligger i vår natur. Om jag slänger på massa socker på rostbiffen, ärtsoppan och broccolin...") Det finns fler också, naturligtvis.
 10. Sverok och intelligens...

  Det ska tilläggas att vanliga IQ-tester har en felmarginal på 15. Den "stora massan" ligger mellan 85-115, och sen är det en utplanande kurva åt varje håll. Det är inte så sjukt ovanligt med IQ på 125, men endast 2% (har jag för mig det var) har över 130. Det bör också påpekas att ingen IQ-test-resultat kan anses som pålitligt om inte testet rättats av en legitimerad expert. Tror iaf att det är de kriterierna Mensa ställer upp. Jag har varit sugen på att göra ett test själv, men vad skulle man tjäna på det egentligen? Och hur skulle det kännas att få 130 (en enda poäng för lågt för att få vara med i Mensa)?
 11. Vad ska jag spela härnäst?

  Nu är det dags att starta en kampanj igen. Den här gången blir det inte Eon. Gruppen jag spelar med har dessutom spelat sig less på DnD. Sist vi spelade var det Vampire: the Masquerade, så det känner vi inte riktigt för heller. De andra har fastnat lite för Call of Cthulu, men personligen tycker jag inte alls om känslan av maktlöshet som dominerar det spelet. En av spelarna har också uttryckt att han absolut inte vill spela medeltidsfantasy alls på ett tag. Så. Vad ska vi spela? Motivera gärna ditt svar
 12. Chronopia som PDF, var finns det?

  Jag håller med Armitage här, faktiskt. När någon säger "anstiftan till brott" så tänker jag mig att man försöker övertala någon att råna en närlivsbutik, inte att man i ett forum säger "äh, sträckan mellan övik och umeå tar du väl på en halvtimme? Det är ju bara att stå på lite..." Och ja, jag sätter nedladdning av Chronopia strax lägre på brottstegen än fortkörning. Är det någon som vet vem som innehar rättigheterna för allt som gavs ut av Äventyrsspel fram till och med Chronopia? I så fall kan man ju faktiskt fråga vad rättighetsinnehavaren tycker om det. Tvivlar starkt på att det skulle finnas en marknad för nytryck, så chansen finns ju att man får svaret "Det är bara och tanka, det skiter jag i." Ledsen att det blev så OT
 13. Tjohoo!

  Ja! Tjohoo för lumpen! och Tjohoo för att jag för en gång skull känner mig lika pigg som den lilla prinsessan i mitt knä som inte vill somna om
 14. Blähä!

  en AK-4 går lugnt igenom en lättare villavägg (iaf innervägg, kan tänka mig att vissa ytterväggar är lite mer utmaning). AK-5 har kaliber 5.56, som bara är en hälften så tung kula och mig veterligen fruktansvärd labil. Blähää för att blähää-tråden gått OT. Tillbaka on topic!
 15. Monografer

  Jag tycker det verkar vara en cool idé. Kostnaden för Chaosium är ju minimal, och vinsten för hobbyn stor. Angående betala för pdf för att sedan sälja tror jag Lloyd kan ha rätt vad gäller svenska marknaden iaf.
×