Jump to content

yavanna

Medlem
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

 1. Tänker du dig intriger i stil med "läs den här gåtan" eller intriger i stil med "du låg med min flickvän din jävel"? När det gäller gåtor och liknande är min erfarenhet att folk nästan alltid är dummare än man tror, se till att ha en backup om folk inte kommer förbi första hindret. I det andra fallet så är det viktigt att ha något som triggar konflikterna. Man kan har hur mycket fin bakgrund som helst men om ingen något om den och det inte finns någon anledning att ta upp det just nu blir sånt bara fluff som inte spelar roll på lajvet, samma sak med grejer som alla har vetat i 10 år. Om du vill ha en känslomässig intrig måste det finnas en anledning för folk att bry sig precis nu. Tänk också på att kuslig stämmning kan ha en tendens att strypa alla andra handlingar, man diskuterar liksom inte en otrohetsaffär samtidigt på mördaren smyger bakom väggen. Lokaler är viktigt om du vill ha en kuslig stämmning. Föreningslokal i centrala stan blir liksom inte kusligt, övergiven källare mitt i skogen mycket mer kusligt. Se till att ha folk som roddar, helst med erfarenhet. Mat till 100 pers fixar man inte i ett kick och som SL kommer du vara upptagen med annat.
 2. Kan du beskriva lajvet lite? Det är är stor skillnade på vad du ska tänka på beroende på antalet deltagare, var ni är, vilken typ av stämning och intriger du är ute efter mm. Då blir det lättare att ge råd. Allmänna råd är annars: *Var ute i god tid - du kommer alltid att sakna tid i slutet *Var tydligt med informationen - både när/var, grejer om settingen och vad som förväntas av lajvarna *Mätta, pigga, varma och torra lajvare är glada lajvare - planera så det finns tid och möjlighet för folk att tex äta
 3. Vi arrangerade ett lajv för barn låg- och mellanstadie. Vi satsade på så kallade järnvägslajv, dvs ett lajv i stil med "gå till person A och hämta föremål 1 som ni ska ta till person B, på vägen blir det stulet av person C" osv. Vi hade fyra olika grupper ute samtidigt i ett skogsområde, de tillhörde olika grupper i lajvet med lite olika intressen. Det fungerade väldigt bra och barnen verkade inte alls störda av att det var så uppstyrt. I slutet var alla grupeprna tvunga att sammarbeta för att besegra de vuxna, så fick vi in lite fin moral också :wink: . Om du får tag på tillräckligt med boffervapen är det ett starkt tips, barn älskar att få banka loss på varandra med svärd. Men där bör finnas till alla eller ingen tror jag, annars är det risk att vissa känner sig utanför.
 4. Jag vill tipsa om Ljungby berättarfestival den 16-17 juni som i år har tema "från dåtid till framtid". I samband med det första temat annordnas det på lördagen en medeltida marknad i samarbete med föreningen hantverkslägret. Nu letar vi efter hantverkare, funktionärer och försäljare som är intresserade av att vara med. Förutom marknad blir det massor av medeltida sagor och sägner samt gästabud på kvällen. Anmälan är senast 15 april och det finns möjlighet att få reseersättning, se länkar nedan för mer information. http://www.ljungbyberattarfestival.se/ http://www.hantverkslagret.org/Content/S000E9792-000E97A2 http://www.facebook.com/events/270758092991333/?ref=ts
 5. Kan ni berätta lite mer? Genre och tema? Så blir det lättare att avgöra intresse.
 6. Bra repotage! Kul att se alla dräkter för oss som inte varit där.
 7. yavanna

  Varför Lajv?

  Jag håller helt med Maria i det hon säger, men jag vill också tillägga några mer allmänna saker. För mig är också själva föreningslivet viktigt. Lajv är ett sätt att träffa folk och umgås. Jag upplever själv lavjande som en väldigt förlåtande social miljö, där det finns plats för väldigt stora individuella skillnader och lajvvärlden betonar i hög grad att alla är välkomna. I motsats till många andra hobbies finns det inga krav på skicklighet, erfarenhet eller behov av att gradera folk (jmf med sport där vissa får spela och andra sitta på bänken). Eftersom alla skapar en del av helheten och sin egen individuella upplevelse är alla lika viktiga. Dessutom är det väldigt lätt att anpassa graden av sitt engagemang och rikta det mot det som är ens eget intresse. Om man har lite fritid eller inte är så djupt engagerad går det utmärkt att lajva några kvällar eller en kväll då och då, har man mycket fritid och stort engagemang kan man i princip åka på ett lajv varje vecka hela sommaren och nästan varje helg resten av året. Detta uppskattas av mig som inte har så mycket tid. Jag tycker att lajv är det ideala kulturskapandesättet då man gör det för sig själv som fritidsintresse. Tidigare spelade jag teater, vilket iofs var roligt men inte lika interaktivt och tog mycket mer tid. Lajv triggar dessutom ofta ett hantverksintresse vilket gör det kombinerar många olika kulturgrenar.
 8. yavanna

  Detektiv

  hmmm... Skåne, så det är kanske lite långt. Gillar konceptet dock.
 9. yavanna

  Detektiv

  Var bor du?
 10. I sommar kommer det att arrangeras ett medeltida/vikingatida hantverksläger i närheten av Markaryd. Lägret arrangeras av förening Hantverkslägret som har tolv sådanna arrangemang bakom sig, bland annat hölls ett läger vid Markaryd 2009. Under lägret har man möjlighet att lära sig flera olika historiska hantverk, eller fördjupa sig i ett hantverk man själv redan håller på med. Om du är lajvare med intresse för reenactment och hantverk så passar lägret väldigt bra för dig. Lägret består av två delar, först en intern del där det finns möjlighet att lära sig något nytt genom kurser och föreläsningar eller att arbeta på egna projekt. Sedan kommer en publik del där hantverkarna visar upp sin verkstad för dagsbesökare. Om man inte själv kan ett hantverk kan man under de dagarna vara lärling i en verkstad. Lägret brukar locka 50-100 hantverkare, flest från Sverige men även från hela norra Europa. Om man inte vill vara med som deltagare i lägret kan man besöka det över dan. Datum: lägret är öppet för hantverkare och lärlingar den 23 juli-1 augusti och för dagsbesökare 28 juli-31 juli. Pris: 200 kr för att delta i lägret + 500 kr om man vill äta i det gemensamma lägerköket. Om man besöker lägret under de publika dagarna kostar det 60 kr inträde. Sista anmälningsdag: 30 juni Om man vill delta och ha mer information kan man hitta det här, fråga i den här tråden eller kontakta mig på annah@hantverkslagret.org . Jag är själv rollspelar och lajvare och har haft mycket nytta av det jag lärt mig på det här lägret.
×
×
 • Create New...