Gå till innehåll

Rebecka Prentell

Medlem
 • Innehåll Antal

  842
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar Vunna

  1

Rebecka Prentell senast vann den dag 12 April 2015

Rebecka Prentell hade det mest gillade innehållet!

Om Rebecka Prentell

 • Placering
  500+

Profile Information

 • Ort:
  Stockholm
 1. BU till styrelsens orienteringsmöte 20/10-2014 https://docs.google.com/document/d/1TvO ... sp=sharing Jag yrkar ...att styrelsen lägger fram Halvtidsrapport Strategi för Sverok 2012-2016 till riksmötet enligt underlaget
 2. Motion angående kanslist/distriktsutvecklare

  Från Riks håll så är just arbetsledning och rekrytering något vi gärna får förtroendet att göra. Sedan är ju 25% en mycket liten tjänst för en anställd, hur har resonemanget gått där?
 3. ÅRSMÖTE!!!

  Förbundens föreningar är med i Sverok, alltså är de med i distrikten. De har sedan ytterligare ett förbundsmedlemskap, på samma sätt som Sverok kan vara medlem i både Studiefrämjandet och LSU till exempel. Alla de föreningar som är Sverokföreningar idag är med och konstituerar Sveroks distrikt, det kommer fortsätta så även om en medlemsförening är med i två riksförbund, varav ett är Sverok. Så det borde inte vara något problem på föreningsnivå, där själva verksamheten händer, i kontakten med distrikten. Det luriga blir väl om distriktet vill neka en Sverokförening medlemskap för att de också är med i ett medlemsförbund, men det finns reglerat hur distrikt avstänger medlemsföreningar i de flesta distrikts stadga. Går vi upp en organisatorisk nivå till själva förbunden så står det distriktet fritt att ingå samarbeten med andra organisationer även utan stadgeändringar, så fundera noga på vilka vinster som kommer ur att bryta loss Sverok Väst från Sverok för att bli en mer allmän samarbetsorganisation. Hoppas att det blev tydligare.
 4. ÅRSMÖTE!!!

  Hej! Här kommer en kort sakupplysning om hur tankegångarna går hos Riks. Just nu jobbar jag och Chrisp med att ta fram ett förbundsdirektiv för medlemsförbund, som styrelsen i Sverok Riks kommer att diskutera i mars. Detta är alltså inte klubbat än, men kan vara bra att känna till. I vår beskrivning av "idealmedlemsförbundet" så har detta förbund 1) Inte egna distrikt 2) medlemsföreningar som också blir medlemsföreningar i Sverok. I de fall där något av dessa inte stämmer, löser Sverok och medlemsförbundet detta genom att avtala om hur medlemsföreningarna ska räknas i landstingsbidragsansökningar etc. Här är ett utkast på den text vi arbetat fram på ämnet: Tolkning: medlemsförbundens föreningar är också medlemsföreningar i Sverok. Dessa medlemsförbundsföreningar antas av förbundsstyrelsen i Sverok (§18) och är att betrakta som medlemsföreningar i deras stadgemässiga rättigheter och skyldigheter gentemot förbundet. De antas även som medlemsföreningar av medlemsförbundet och erhåller då rättigheter och skyldigheter enligt medlemsförbundets stadgar. Distriktens relation till medlemsförbundsföreningar Medlemsförbundsföreningar är genom sitt medlemskap i Sverok med och konstituerar distrikten (§31). Medlemsförbundens föreningar är alltså att betrakta som Sverokföreningar i relationen till Sveroks distrikt. Så förhoppningsvis kommer vi att kunna lösa medlemsförbundsfrågan utan att alla distrikt behöver ändra sina stadgar för att kunna ta emot medlemsförbundens föreningar som medlemmar, men det står er så klart fritt att göra vilka ändringar ni vill (så länge era stadgar inte upphäver, förändrar eller motsäger förbundets stadgar)! Kul att ni är taggade på medlemsförbund och att stärka spelhobbyn! Ser fram mot att diskutera saken imorgon på mötet!
 5. Tack och bock

  Tack för allt Kriss. Du har varit fantastiskt värdefull för organisationen, ditt engagemang och dina insatser för verksamheten kommer inte att glömmas
 6. Lite resultat av admingruppens junimöte

  Bra jobbat med den nya uppdelningen! Det ska bli spännande att se hur det funkar med separata delar för sverokdebatt och debatt om styrelsemöteshandlingar. Förhoppningsvis öppnar det upp för fler spännande diskussioner!
 7. US 60%-are och SKV 75%-are

  Melin har helt rätt. Vi ska inte jämföra aktiebolag och ideella föreningar. Och vi kan heller aldrig uppmuntra ett beteende från föreningar där man försöker ta sig runt rådande lagstiftning. Jag instämmer i Halkens inspel, att vi inte kan uppmuntra föreningar att genom att försöka argumentera med myndigheter komma undan rådande lagstiftning. Det är som att trafikskolor skulle erbjuda retorikkurser för elever som vill ta sig ur fortkörningsböter, mycket bättre att istället propagera för att alla håller hastighetsgränserna.
 8. US 60%-are och SKV 75%-are

  Det tror jag skulle vara ett otroligt uppskattat initiativ! Jag tänker direkt på techsoup som arbetar för att skänka programvara till ideella organisationer, på samma sätt kanske man kan bygga en samlad kompetensportal för ideella föreningar och dela med sig av kunskap. I just fallen med tolkning av lagtext eller ekonomi så kostar ju experterna på området ganska mycket om man vill ta in en jurist eller revisor. Det skulle hela civila samhället vinna på!
 9. US 60%-are och SKV 75%-are

  Ang. vad vi gör för att lobba för kulturmoms på spel var det något jag passade på att nämna för ungdomsminister Nyamko Sabuni på ungdomspolitiska rådet idag, som ett led i att arbeta för en integrerad ungdomsgeneration, istället för en generation i utanförskap.
 10. Vad har de som sitter i förbundsstyrelsen för värderingar?

  Mmm... Kebab.
 11. US 60%-are och SKV 75%-are

  Hej! Jag ringde och frågade skatteverket efter en komplett lista över vad som av hävd är att betrakta som skattefria rörelseinkomster, och de berättade att de inte har en sådan lista, utan att det är en bedömning man gör när föreningen lämnar in sina uppgifter. Så tyvärr kommer vi inte att kunna tillgodose behovet av en mer komplett lista än de exempel som tas upp i tråden hur vi än vänder och vrider på det. Såhär fungerar samhället och framför allt bestämmelser för civila samhället ganska ofta. Eftersom vi har ett starkt arv från 1900-talets folkrörelser och man i Sverige har en väldigt god syn på just ideella föreningar så har man också mer lyddiga regelverk med formuleringar som "av hävd". Det är för att tanter och farbröder i alla tider har anordnat julmarknad för att tjäna pengar till byggandet av ett folkets hus, eller liknande. Ingen politiker skulle någonsin våga ta bort de här sakerna som av hävd tillhör föreningslivet och som är grunden för det starka civilsamhälle vi har i Sverige. Ang. kulturmoms på spel är det en fråga vi absolut är för, och man kan titta på målet med Dreamhack för inspiration. Där fick man så vitt jag minns kulturmoms på delar av entrépriset, för att man kunde visa på att det fanns musikarrangemang på eventet. Beroende på vad det är ni säljer är momssatserna olika, 25%, 12% eller 6% Mer om detta här: http://www.skatteverket.se/foretagorgan ... 05156.html Är man fortfarande väldigt osäker på hur man ska göra så måste mitt svar bli att tyvärr kan inte Sverok hjälpa så speciellt mycket mer än så här. Jag hoppas att du är nöjd
 12. US 60%-are och SKV 75%-are

  Att tipsa om att kontakta ansvarig myndighet är nog det mest kostnadseffektiva och också mest korrekta vi kan göra i det här läget, istället för att skaffa egen expertkompetens på området utöver den som Andreas så vänligt delar med sig av. Jättetack till dig Andreas! Eftersom jag anar att det verkliga scenariot i föreningen ser ut på ett annat sätt än de exempel som lyfts och besvarats i tråden, råder jag dig att antingen berätta lite mer om dina egentliga funderingar, eller skicka dessa i ett mail till skatteverket. Det kan ju vara så att du inte vill prata om det på telefon, då går det lika bra att skriva till dem och få svar. Om det sedan skulle visa sig att du blivit felinformerad kommer din förening mycket lättare kunna reda upp frågorna med Skatteverket om det är så att ni följt myndighetens rekommendationer, än Sverokfolk på ett forum. Vill du inte kontakta skatteverket alls, eller berätta mer om situationen för de som försöker hjälpa dig här, eller känner att du hittar svaren på skatteverkets webbplats, kan du absolut vända dig till en revisionsbyrå där du bor. Där borde du också kunna få stöd och hänvisningar till tolkningar. Jag tror att förvirringen här helt enkelt handlar om en mycket bokstavlig tolkning av vilken slags kringaktivitet som är ok, vilket kan handla om att olika människor har olika förförståelse för föreningslivet. Att föreningar säljer bingolotter, underkläder, delikatesskorv eller kakor gör dem inte till företag, om vinsten från försäljningen går till att finansiera den allmännyttiga verksamheten. Den absolut största delen av föreningslivet bygger på just den typen av försäljning, och sverokföreningar är ganska unika i att inte behöva jobba på ett liknande sätt med alternativfinansiering. Men! Lyssna på det Andreas säger, här handlar det inte om gräsklippning för 3000:-, utan det handlar om summor över 30 000:- som ett riktmärke. Och har man svårt att avgöra om det man vill göra är "yrkesmässig näringsverksamhet", vilket kan vara svårt, är det tyvärr skatteverket som bäst kan bistå i den bedömningen. Jag skulle kunna tänka mig att ett vägledande tankeexperiment (något jag kommit på, inte en officiell uppgift) skulle kunna vara "skulle den här verksamheten egentligen gå att hitta på branchsidorna i telefonkatalogen?", för den som minns när det fanns sådana. Är svaret Ja ligger man nog väldigt nära den sortens verksamhet, som om man har öppnat en spelbutik eller ett café.
 13. Bättre benämning på "Inträdesdatum"?

  Hellre årtalet utskrivet än att kalla det "Årets". +1 på Amina.
 14. Saker som gör mig glad i Sverok!

  Oh! Roligt Här är min topp 10 just nu! Att vi har fått närmare 700 000 att driva mångfaldsprojekt för av Ungdomsstyrelsen Att vi kommer hålla ett episkt seminarium på Almedalen! Det helt awesome Brevet till departementet vi kommer skicka för att belysa tråkigheterna med den nya fördelningsnyckeln! Att vi lobbar för LAN och får gehör (hoppas jag) från Lotteri inspektionen Allt Amina säger Att det snart är dags att börja diskutera inför riksmötet! Många spännande tankar är igång, i alla fall hos mig Att vi kommer föreläsa på massa balla ställen i sommar: Dreamhack, Ledarinstitutet och LSU Att vi har fått massor av nya lokaler som söker lokalbidrag! Att vi har helt galet många kompetenta människor som bidrar på tusen olika sätt för att marknadsföra förbundet, hålla det med hemsida, debattera internpolitiken eller vad du vill! Att vi har en massa kritiskt folk som granskar allt som händer i förbundet. Det ger hela tiden nya idéer och sporrar så att vi alla kan jobba för det bästa möjliga Sverok
 15. US 60%-are och SKV 75%-are

  Jag tror på att i oklara fall så ska man alltid ringa skatteverket, hellre en gång för mycket, för att slippa vara orolig i onödan. De är otroligt trevliga och lätta att ha att göra med! Ring skatteverket! Sedan är det som många pekar på i tråden så att allmännyttiga föreningar och ideella ändamål har många skattelättnader. I min amatörteaterförening på gymnasiet fanns det inte tal om att vi skulle skatta på våra biljetter som vi sålde för en 50-lapp. Det var skönt att direkt tanken slog en att bara andas djupt, ringa, fråga och få svar direkt av en trevlig tjänsteman. Det man ska vara vaksam på är när det är dags att byta organisationsform. Börjar det man vill göra likna mer en affärsverksamhet än en förening så får man titta på de olika organisationsformerna vi har i Sverige och klura på om det är så att man borde byta, eller göra andra förändringar. Är det så att man egentligen mer vill värna medlemmarnas ekonomiska intresse med kiosken, kanske ideell allmännyttig förening kanske inte är den bästa formen, utan man borde byta. Är man orolig för att göra fel och åka på en skattesmäll så ringer man skatteverket. Det viktigaste är att inte vara rädd för att hitta fler alternativ utöver ungdomsföreningsbidragen från Sverok. Det finns många sätt man kan hjälpa sin förening att växa så att man kan göra ännu fler häftiga grejer. Kanske är moms något bra i en förening som lägger stora mängder pengar på inköp, för att då kunna kvitta momsen från kiosken med inköpen? Ring skatteverket
×