Jump to content

Visstvisst

Medlem
 • Content Count

  177
 • Joined

 • Last visited

About Visstvisst

 • Rank
  100+

Profile Information

 • Ort:
  Åkersberga
 • Intressen
  Lajvare
 1. Visstvisst

  Att börja igen

  Väldigt intressant och underhållande att höra om din tidiga lajvkarriär, och välkommen tillbaka.
 2. Visstvisst

  Lajvfaddrar sökes.

  Svarar här så kan fler se svaret. www.barnlajv.nu är väl egentligen den enda lajvkampanjen med fokus på just att introducera barn i lajvhobbyn. Mitt intryck är att detta är lite av den slags lajv många barn gärna åker på, med mycket action och äventyr och tydliga uppdrag. Lajven äger rum runt Katrineholm. Det kan dyka upp enstaka barnlajv på andra platser i landet då och då, man får hålla lite koll på www.spelkalender.se Att åka på ett bylajv som förälder med ett barn går jättebra, det som kan ställa till det lite är om det är några läskiga grejer på gång under lajvet som kan skrämma små barn, men pratar man med arrangörerna brukar de kunna tänka ut lösningar. Åka på något lite större lajv skulle jag också göra, så finns det med största säkerhet fler vuxna med barn där. Blandade åldrar brukar räknas som ett plus, och föräldrar är det i princip alltid brist på, så ni är med största sannolikhet varmt välkomna.
 3. Har komponerat ett lajvquiz. http://www.quizazz.com/quiz.php/1418023 ... C3%A4r-du/
 4. Hej! Jag flyttade till Eskilstuna för ett halvår sedan och har sedan dess försökt få kontakt med stadens lajvare och få till hantverksträffar. Men det har inte gått särskilt bra, de jag träffat har sagt att de inte har hantverksträffar förrän närmare stora lajv. Men mina projekt tar mycket tid, och jag behöver köra igång redan nu. Så är det någon lajvare i Eskilstuna som håller på med hantverk, vore det kul att träffas och hantverka lite. Bara att svara eller höra av dig om beskrivningen är träffande. oskar.gauffin@hotmail.com
 5. Visstvisst

  VitVätte

  Hej! Generellt så tycker jag att responsen från andra lajvare på nya arter eller raser brukar vara rätt negativ. Det blir lätt väldigt rörigt om det ska finnas många olika vättetyper, eller om saker ser likadana ut men är olika osv. Man kan ju fråga sig om det finns någon anledning till att hitta på något nytt... det beteende du beskriver fungerar ju med vanliga vättar. Men hittar ni en arrangör som tycker det låter som en bra idé, och själva tror på det, så är det ju bara att ignorera alla haters, och göra sin grej.
 6. Visstvisst

  Knytt

  Här finns kanske lite inspiration. www.knyttelit.blogspot.com
 7. Det i bokform jag sett om lajv på svenska är tyvärr inaktuellt, det finns någon gammal bok som heter "levande rollspel" och sen är det väl inte så mycket mer, om det inte kommit ut något nyligen. En skönlitterär bok som tar upp lajv ganska ordentligt är "natthimmel", som blev nominerad till Augustpriset. Just mönster borde väl gå att hitta böcker om... även om de inte är på svenska brukar det ju inte vara så väldigt svårt att förstå bilderna, särskilt inte om man får lite hjälp. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0896762394 är en ganska basic bok på ämnet. En gammal hemsideklassiker med mönster (om än inte jättedetaljerade) på svenska är http://histvarld.historiska.se/draekter/draekter.html
 8. Jag vet inte om jag skulle börja med vad jag vill förmedla, för jag vet inte riktigt vad jag vill förmedla. Jag väljer det som jag tycker känns häftigt och som jag tror skulle passa mig, på något vis. Älvor, etc brukar ha mycket korta beskrivningar från arrangörernas sida, så det är en roll med mycket frihet, och litet ansvar, ofta med svag koppling till övriga lajvet... Så det är väl det jag skulle jobba på, hitta kontakter, skapa intriger inför lajvet, så att man har mycket att göra. För att vara i skogen, där man ofta är ganska ensam, och inte ha något att göra... det är inte så kul.
 9. No idea, men droppa gärna en kopia i lajvsveriges artikelarkiv.
 10. Funderar på att åka på det här. Någon som varit på något av lajven i den här kampanjen och kan säga något om dem? Är de bra? Vad är det för ambitionsnivå på saker och ting?
 11. Stefan: Det är väldigt svårt att kritisera lajvarrangörer för att de arrangerar lajv med särskilda sorters genussystem. Arrangörerna har sin konstnärliga frihet att göra precis vad de vill. Vad skulle argumentet vara för kritiken liksom? "Gå emot naturen"? I en hobby där man har alver och orcher på säkert hälften av alla arrangemang? Det man däremot kan kritisera är när arrangörernas uttalade vision (ofta: "lajvet är jämställt") inte går ihop med hur lajvvärlden beskrivs. Sånt kan man kritisera, och det jag ville visa med citatet var att det inte krävs några stora misstag, utan att det kan vara rätt så nyanserade saker, småsaker alltså. Det klagades en del på enhörningen inför det aktuella utskicket pga tidigare ojämställd stämningstext, så de kanske försökte göra det bättre (vilket de väl lyckades med)... även om det fanns småsaker kvar. Du bad om några lajv som inte är genus pk, och du fick ett exempel. Vill du ha "maffigare" grejer får nog någon annan svara. Jag vill inte heller se någon generell kvotering, men det upplever jag verkligen ingen risk för. En mer aktuell fråga enligt mig är om genus är värt så mycket uppmärksamhet som det får. Jag tänkte på det någon skrev ovan om att några arrangerat ett "superpatriarkalt" lajv som det inte kommit några deltagare på, som om genussynen det skulle vara den avgörande anledningen till om ett lajv fick deltagare eller inte. För så viktigt är det inte enligt mig.
 12. Stefan: Det borde väl inte bli så svårt. Titta på en hemsida, och kolla vilka som är soldater i stämningstexterna, vilka som behöver räddas, vem som har maktpositioner i lajvvärlden, på lajvet. I en stämningstext i enhörningens (numera "elerialajvs") eleriakampanj för några år sedan kunde man läsa någon formulering där "kvinnor och barn" var passiva och hjälplösa när soldaterna kom. Detta trots att soldaterna enligt arrangörerna lika gärna skulle kunna ha varit kvinnor också... Men det behöver inte vara så tydligt, så att vara helt pk ur ett genusperspektiv är inte alltid så enkelt. Även detta exempel är från ett utskick i eleriakampanjen: ”Hennes yttre var en ung kvinnas men visheten i blicken talade om erfarenhet och en stark vilja.” Meningen fungerar på följande vis. ”Hennes yttre var” A, ”men (konjunktionen visar att efterföljande sats står i motsats till A) visheten i blicken talade om erfarenhet och en stark vilja.” Att erfarenhet är oväntat från en ung person är kanske inte så konstigt, men en stark vilja är väl knappast något som är karakteristiskt för hög ålder? Och är det så att båda dessa motsatspåståenden endast sammanhänger med personens ålder, så kan man åtminstone ifrågasätta varför författaren överhuvudtaget nämner att det var en ung kvinnas yttre. Att det är en drottning, alltså en kvinna, som vi talar om framgår nämligen tydligt fyra ord tillbaka i den föregående meningen, så det behöver man kanske inte påminna om så snart. Det som gör att man kan ifrågasätta denna mening är alltså varför man väljer att ställa ”ung kvinna” i motsats till ”erfaren” och ”stark vilja”. Meningen företräder en lajvvärld där en ”ung kvinna” inte förväntas ha vissa egenskaper. En formulering med "trots att regenten var ung, så..." hade varit bättre. Så här räckte det inte med att man gav rollen både makt i egenskap av drottning och egenskaper som stark vilja och erfarenhet, det fanns trots allt ett problem. Därför tror jag inte att det är så svårt att hitta problem om man letar efter dem.
 13. Nu har vi fått in ett första bidrag och det är inte mer än ett par veckor kvar tills sista inlämningsdatumet 15 augusti. Presentkorten man vinner ligger på mellan 1000 och 1500 kr, så ta chansen nu. Dessutom kan alla som har en registrerad användare på lajvsveriges forum delta i omröstningen, det finns tre kategorier men än så länge inte så många bidrag... Insända bidrag hittar ni här: http://www.lajvsverige.se/phpbb3/viewto ... =13&t=6595 Frågor ställer ni här: http://www.lajvsverige.se/phpbb3/viewto ... 189#p92189 Information om tävlingen: http://www.lajvsverige.se/index.php?cat ... ticleid=50
 14. Vad är det man ofta har bristande kunskap om menar du? Om genus i sig eller om vikten av att ha något uttalat? Eller något annat?
 15. Visstvisst

  Lajv i media

  Ah, shit, det här var ju mycket illa, en sån missvisande bild av lajv som visas upp. Upprörande. Men allvarligt talat är det ganska kul att de är så pålästa med alla detaljer.
×
×
 • Create New...