Jump to content

Emma Ström

Medlem
 • Content Count

  416
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Emma Ström last won the day on March 9 2015

Emma Ström had the most liked content!

About Emma Ström

 • Rank
  250+

Profile Information

 • Kön:
  Annat
 • Ort:
  Linköping

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hej! Det kan absolut vara klurigt att ha koll på mandatperioderna när föreningen använder växelval på det sätt du beskriver. Det låter dock inte som att någon gjort något fel med flit, utan att det bara saknades koll? Generellt kan man säga att årsmötet ju kan bestämma sig för att välja en ny styrelse även om mandatperioden inte gått ut, oftast i fall där någon ur styrelsen hoppat av tidigare. Det som verkar knöligt för er del nu är då att ni saknar vald ordförande, och det går utmärkt att kalla till extra årsmöte för att bara ta upp den punkten. Angående beslut som fattats hittills, så får nog föreningen avgöra om ni vill ogiltigförklara det eller inte. Om kassör och sekreterare röstat lika har det ju oavsett varit en majoritet i de beslut som tagits, och då skulle de besluten kunna gälla. Om föreningen tycker att ingen agerat med ont uppsåt utan gjort rätt utifrån den koll de hade, så kan föreningen också godkänna besluten på det extra årsmötet. Vill du bolla mer eller ha mer hjälp, är det bäst att maila info@sverok.se så hjälper vi dig snabbast.
 2. Hej! Vilken superidé! Kul att höra om ert engagemang! Det som gäller för föreningar som vill vara anslutna till Sverok, är att verksamheten måste innehålla en majoritet spel/spelkultur. Om ni tänker er att spela en dag i veckan, är det inte riktigt tillräckligt för att räknas som spelförening (om det sker andra aktiviteter under veckans andra dagar). Däremot skulle jag tipsa om att starta en spelföreningen på fritidsgården, så att de som spelar hos er har en egen förening kring just spel. Hör gärna av er till info@sverok.se eller 013-14 06 00 om ni har fler funderingar!
 3. Sökes! Lajvare och/eller rollspelare i åldern 17-22, som gärna rör sig i sociala medier och är sugen på att representera hobbyn i ett radioprogram hos UR (Utbildbningsradion) gällande valet i höst. Programmet kommer ta in ungdomar från många olika hobbygrenar (sport, spel, annat), roligt att de själva tänkte på lajv/rollspel som en viktig representativ gren! Projektet är just nu i uppstartsfas så Clara, som kontaktade mig, vill kolla om intresse finns för att delta (intervjuas, sitta i panel, eller kanske programleda?). Pinga mig här, eller skicka folk/frågor direkt till clara.lowden på gmail.com (alternativt be om telefonnummer så fixar jag det).
 4. Sökes! Lajvare och/eller rollspelare i åldern 17-22, som gärna rör sig i sociala medier och är sugen på att representera hobbyn i ett radioprogram hos UR (Utbildbningsradion) gällande valet i höst. Programmet kommer ta in ungdomar från många olika hobbygrenar (sport, spel, annat), roligt att de själva tänkte på lajv/rollspel som en viktig representativ gren! Projektet är just nu i uppstartsfas så Clara, som kontaktade mig, vill kolla om intresse finns för att delta (intervjuas, sitta i panel, eller kanske programleda?). Pinga mig här, eller skicka folk/frågor direkt till clara.lowden på gmail.com (alternativt be om telefonnummer så fixar jag det).
 5. Hej! Kul att ni funderar på att starta förening! Ett airsoftlag är till sin form helt funkis som förening, så inga konstigheter där. Det som gäller för en ideell, demokratisk förening i Sverok är dock att föreningen är öppen för de medlemmar som vill gå med (så länge de godkänner föreningens stadgar, betalar ev medlemsavgift och uppfyller en ev åldersgräns föreningen kan ha). Alla medlemmar har sedan samma rättigheter och skyldigheter enligt stadgarna, som är föreningens grundregler. Det är alltså inte demokratiskt att en liten grupp bestämmer vem som får gå med och inte, så då blir det svårt att vara en öppen förening på det sätt som krävs i Sverok. Maila gärna emma.strom@sverok.se eller ring 013-140600 så pratar vi mer om detta, om ni vill bolla vidare!
 6. Det låter jättemärkligt, båda fallen! Du får hemskt gärna maila till info@sverok.se eller ringa kansliet på 013-140600 så kan vi hjälpa dig noggrannare och involvera de som är mest kunniga på området.
 7. Allt det Halken sa. Och hör gärna av er om ni vill fundera mer kring detta! emma.strom@sverok.se eller 013-14 06 00, fråga efter Emma.
 8. 60 %-gränsen innebär att en förening med färre än 60 % ungdomar i åldern 6-25 år i föreningen inte kan få ungdomsföreningsbidrag från Sverok. Regeln är satt av Ungdomsstyrelsen, som är den instans som delar ut statsbidrag till ungdomsförbund i Sverige. Är ni på väg mot eller redan under 60 %-gränsen för ungdomar i er förening? Kolla in http://www.sverok.se/forening/60procent/ Har ni fler tips och idéer på lösningar är ni väldigt välkomna att berätta om det, så kan vi utöka och förbättra hjälpsidan kontinuerligt.
 9. Hej! Vad roligt att ni funderar på föreningsformen! Det är inte girigt att titta på bidragen, tvärtom kanske det kan göra er verksamhet smidigare och bättre, eller större? Vilket förstås är poängen med bidragen, att möjliggöra de initiativ som finns runtom i landet bland ungdomar som spelar tillsammans. En förening skiljer sig lite från ett rent community, bland annat genom att det inte finns någon enskild ägare i en förening (alla medlemmar "äger" föreningen tillsammans) och att ni behöver ha ett årsmöte en gång om året där verksamhet, pengar och styrelse väljs, för att nämna några saker. Som Oliver pekade på, kan ni starta föreningen och guidas genom det ni behöver i starta.sverok.se Jag vill också tipsa om de youtubefilmer vi har just om föreningar och saker många undrar över. Kolla på http://www.sverok.se/forening/kurser/ och välj de ni tycker känns viktiga. Jag kan särskilt trycka på filmen om föreningar på internet, som känns relevant för er: Lycka till!
 10. Hej! Ring eller maila gärna till ekonomen Anna på Sveroks kansli, så får du svar och råd. anna.netzell@sverok.se eller 013-465 29 52 når du henne på. Vad gäller balansrapporten, vill jag tipsa om Sveroks film om redovisning som tar upp bland annat balansrapporten på ett (förhoppningsvis) lättförståeligt sätt: Dock kan er kommun eventuellt vilja ha det lite mer avancerat än vad som tas upp i filmen, så dubbelkolla det med kommunen och med Anna för säkerhets skull. Lycka till!
 11. Hejsan! Självklart måste det vara rimligt att alla får plats och kan delta om det gäller föreningens arrangemang, så då går det att säga ifrån vid ett visst maxantal för respektive spelomgång. Dock är det ju skillnad på medlemskap och deltagande vid arrangemang. Att bli medlem i föreningen ska de som är intresserade kunna bli oavsett lokalens storlek; deras engagemang och intresse är ju för föreningen och verksamheten i stort. Tips kan vara att köra olika spelgrupper som kan boka lokalen eller får olika dagar/tider att vara på, med möjliga dagar/tider för allmänt spelande då det kan bli fullt och sent tillkomna kan behöva vänta till nästa gång. Hjälp varandra att våga och kunna spelleda, så får ni flera rollspelsgrupper som körs parallellt (men vid olika tider), vilket både breddar och fördjupar er föreningsverksamhet! Sammanfattat, alltså: Ja, ni får säga stopp vid ett maxantal deltagare vid spelomgångar i lokalen om det blir för trångt. Nej, ni får inte neka medlemskap i föreningen baserat på att det är trångt i lokalen (då får ni lösa verksamheten med tex ett schema, grupper på andra platser, eller så). Medlemmar kan alltså alltid gå med i föreningen, men ni kan säga att det vid en viss spelomgång får vara max x deltagare.
 12. Hej! Vad roligt att ni är på gång med en ny förening! I starta.sverok.se är det inte alltid en förening kommer till 100%; vissa fält kanske inte var relevanta för er och behövde inte fyllas i? Om det går att skicka in ansökan utan att sidan protesterar så är allt som måste vara med inskrivet i alla fall, så det ska inte vara något konstigt på den fronten. Det är hemskt svårt för oss att lista ut vilken förening det gäller när namn eller föreningsnamn inte skickas med, så tyvärr kan jag inte svara på om ansökan ligger med i vår väntande-lista. Det bästa är att maila info@sverok.se och uppge föreningsnamn och din fråga, så får du snabbt ett korrekt svar. Välkommen till Sverok!
 13. Hejsan! En god sammanfattning av svaret har redan skrivits här, men jag vill passa på att utveckla lite. I era stadgar har ni hur medlemmar som motarbetar eller skadar föreningens syften ska hanteras, som tidigare nämnts. Om personerna som vill bli medlemmar inte kan godkänna stadgarna, kan de ju heller inte bli medlemmar. För årsmötet gäller att det är ok även för icke-medlemmar att delta, om årsmötet beslutar så. Det vanligaste är att besökare som inte är medlemmar "adjungeras", dvs tillåts närvara, med närvarorätt och ibland också yttrande- och/eller förslagsrätt. Rösträtt har ingen som inte är medlem. Om årsmötet godkänner adjungeringar, men de här personerna ändå förstör, går det att avhysa dem enligt vanlig samhällelig ordning; förstör någon ert arrangemang ska ni kunna be dem avlägsna sig och gör de inte det kan ni tillkalla t ex väktare eller polis. En idé kan vara att se om ni kan få någon extern, neutral part att ställa upp som mötesordförande (fråga här på forumet, hör med distriktet, eller förbundsstyrelsen?) för att ge ytterligare auktoritet åt mötet som arrangemang och också ge någon utan kopplingar till situationen möjlighet att säga ifrån om det skulle behövas.
 14. Helt klart! Ju större transparens i föreningen, desto tryggare och mer aktiva medlemmar!
×
×
 • Create New...