Gå till innehåll

kriss

Medlem
 • Innehåll Antal

  3 980
 • Gick med

 • Besökte senast

Om kriss

 • Placering
  Administratör

Contact Methods

 • Hemsida
  http://raljant.se/

Profile Information

 • Kön:
  Vill ej ange
 • Ort:
  Svedala
 • Intressen
  Lurka på forum..
 1. Tack och bock

  Jag har, som frekventa besökare säkerligen noterat, inte varit speciellt aktiv på sistone. Det beror dels på att jag har ett sjukt kul jobb som tar tid och intresse, dels på att jag efter senaste riksmötet klivit lite mer åt sidan i Sveroksammanhang överlag. Nästan alla som var insyltade när jag var som mest aktiv 1999-2002 eller så har dragit vidare. När David Gustavsson - vår förre ordförande - tackade för sig i höstas var det en av de sista gamla stötarna som hängt med lika länge (Chrisp räknas inte - han är en institution). Man kan se det som något av en hint om att det var dags att sätta sig på båten västerut. I mitt fall görs det enklast genom att hänga administratörströjan på kroken(*). Det har varit en sjukt intressant resa med och inom förbundet. Något jag lärt mig på vägen och som tjänat mig väl även i andra sammanhang: var ödmjuk inför det ni företar er, räkna med att folk ser och uppskattar det ni gör, även om ni arbetar i det fördolda. Samarbeta med folk, även om de har fel. Att vinna en debatt betyder inte att man har rätt. Våga erkänna vad du gjorde fel, inte minst för dig själv; det blir bättre än att låta någon knasig sorts stolthet gå före. Fel är något man lär sig av, inte något som aldrig får hända. Fridens. (* Nej, inte bokstavligen, admintröjorna är supermysiga)
 2. Lugn horisont

  Sverok får stundom in förfrågningar från folk som av olika anledningar inte vill kunna bli associerade med förbundet. Oftast rör det sig om någon som inte vill kunna bli förknippad med rollspel om någon presumptiv arbetsgivare Googlar på personen. Från forumhåll har vi i de fallen försökt vara behjälpliga så långt det är rimligt och görbart. Nyligen fick vi in en begäran från en person som varit en aktiv debattör och figurerade i relativt många poster. Personen ville inte att man enkelt ska kunna göra en sökning på dennes nick och få träffar på Sveroks forum. Normalt försöker vi undvika att ändra i poster så långt som möjligt, men man får ställa det mot att det inte riktigt vore god ton att associera folk med Sverok mot dess vilja. Principer är bra, men man ska inte stirra sig blind på dem. Lösningen i det här fallet blev att alla referenser till användaren har ändrats - dels till användarnamnet, dels till namnet i de fall det förekommit. Övrigt innehåll i posterna har bibehållits. Vi såg det som en god avvägning mellan att bevara innehållet i forumet så pass intakt som möjligt och att tillmötesgå begäran från användaren. Således: användaren lugn horisont är en pseudonym. Ni som eventuellt känner till vem det rör sig om, vänligen respektera personens önskan om att förbli sökmotoranonym här på forumet.
 3. Definitivt inte orimligt. Ett forummöte kommer hållas någon gång snart'ish, frågan kan nog med fördel tas upp då. Jag skulle spontant säga att 6 månader till ett år känns som en rimlig tid inom vilken vi kan ha ytterligare nytta av IP (för administrationsändamål). En lösning skulle kunna vara att efter en viss tid anonymisera IP-adressen men fortfarande behålla vissa delar (så man kan härleda land och internetleverantör, men inte specifik adress). Vill du vara riktigt säker så är det bästa att se till så den korrelationen inte finns från första början (åter igen, Tor & co).
 4. Eventuell instans med befogenheten därtill skulle vara polisväsendet - och ja, det är mycket riktigt att vi skulle samarbeta med dem om de begärde ut uppgifterna och hade fog för det. Det är inte utan att jag kan tycka det blev lite konspirationsteoretiskt ungefär här, om du ursäktar Om du är orolig över att lämna spår som går att härleda till en given IP-adress kan jag rekommendera Tor (med passusen att Tor i sig inte är en magisk lösning, man måste vara rätt försiktig med en massa annat också - men det blir off-topic för den här tråden). Yes box. Är du nöjd med svaret som så?
 5. Så är fallet. Värt att ha i åtanke är att det finns personuppgifter och personuppgifter: ett register med personuppgifter hanteras annorlunda än personuppgifter i löpande text (och nej, det faktum att de ligger i en databas för att kunna rendera forumsidor gör det inte automatiskt till ett register). Vi driver inget register, att de råkar ligga i en databas är en bieffekt av att det drivs ett forum. Med det sagt är PUL ett moras i kombination med Internet i stort och det saknas prejudikat för en hel del intressanta gränsfall: innan något drivits i rätten finns det en hel del man inte kan säga med hundraprocentig säkerhet. Är det något särskilt kring IP-adresshanteringen du hade i åtanke?
 6. Vad, var: IP't lagras per post och för evigt. Utöver det sparas även en del maintenance-information (byte lösenord, byte e-postadress) och tillhörande IP även den för evigt. Syfte: Administrera forumet. Vi har genom åren haft en hel del nytta av dem för att stävja abuse. Säkerställande & vem kan se dem: Admins och moderatorer. Om forumet blir hackat är det rimligt att anta att historiska adresser kan beskådas av den som i så fall gör't. Annars är det admins som kan se det för alla poster och moderatorer för sina respektive forum.
 7. Önskvärt? Helt ärligt? Lägg av med tramset, skaffa ett riktigt konto igen och diskutera som folk, då inklusive att försöka läsa in något annat än det jävligaste möjliga i andras inlägg. Det är min personliga åsikt. Det jag tror folk stör sig på är inte formen kring gästpostande, snarare innehållet. Du är, vad mig anbelagar, varmt välkommen att fortsätta gästposta om du så vill - att skapa konto varje dygn känns väl mest som en onödig procedur i sammanhanget - men jag tror det mest konstruktiva skulle vara det jag skrev ovan.
 8. Jag kan passa på att svara, eftersom jag var en av de två herrarna som satt och diskuterade gästpostningens vara eller inte vara en sen kväll i Göteborg för en väldans massa år sedan, innan forumet ens blev publikt. Resonemanget vi förde handlade om att tröskeln för att kommunicera bör vara låg. Merparten av de som gästpostat genom åren har gjort det för att posta något enstaka inlägg, vilket jag kan förstå (det är drygt att registrera sig för att posta ett stackars inlägg). Andra har använt funktionen för att säga något de inte vill stå för publikt, av en eller annan anledning. Jag kan tycka att det är bra att möjligheten finns. Hurtillvida man vill kalla det missbruk eller inte är nog mycket upp till alla och envar. Forumadministrationen har (vad jag vet/minns) aldrig tagit ställning i den frågan annat än i renodlade abusefall. Så summa summarum repeterar jag vad Oliver skrev innan. Det började med en tanke på öppenhet och även om det diskuterats för- och nackdelar genom åren har den tanken alltjämt funnits kvar. Angående anonymitet är det i sig en diskussion som ligger utanför ramarna för gästpostandets vara eller inte vara. Nätet är fullt av tjänster som låter vem som helst skapa en engångsepostadress. Att forumet vill ha en e-postadress vid registrering handlar mer om smidighet och användarservice - man får mail om PM, kan få lösenordspåminnelser, etc - än att e-post skulle vara ett lysande sätt att med säkerhet koppla en fysisk identitet till en post.
 9. Senaste inköp!

  Räknas jobbstuff? En ball KVM-switch som snackar VGA/USB i ena änden och VNC i den andra. Väldigt sexigt.
 10. ..är borttagen. Innan så verifierade forumet så man satt på samma klass C-nät som innan när den skulle verifiera sessionen. Det lirade inte jättebra ihop med IPv6 - om v4 och v6 används samtidigt och omväxlande av en given burk, exempelvis. Givet IPv6-tillgängligheten över SixXS eller HE-tunnlar så fanns alltså risken att man blev utloggad lite på random. Om det ovan ser ut som grekiska påverkar den här ändringen med största sannolikhet inte dig
 11. Tjohoo!

  Tjohoo för att den förbannade förkylningen äntligen håller på att ge sig..
 12. Hitta, hur visas träffar?

  Relationen taggar emellan är lite väl.. bred, låt oss säga. Vet att hitta2-folket har kollat lite på det där. Har själv inte koll på planerna.
 13. Onödiga tråden

  Vi har soltaksvarianten (minus ett eller två takfack) med gas (minus ett fack + reservhjul, men plus ett fack för att det är femsätesmodellen) och 2011-modellen så det är svårjämfört. Men challenge accepted.. :-) Till vilket/a av facken?
 14. Tjohoo!

  Once you ride with the Doctor... :wink:
 15. Målning och Konvertering

  Jag ska vara så fräck så jag länkar till min blogg i stället, i och med att bilden blir lite väl mastig för att stoppa in direkt på forumet. Det är i alla fall en multinördfusion - figurspelsarméer efter en fantasyvärld som tidigare använts (och fortfarande används) för lajv.
×