Jump to content

Adam Jonsson

Medlem
 • Content Count

  23
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Posts posted by Adam Jonsson


 1. Nu blir det verkligen att jag "pratar med mig själv"... men saker börjar ju bli löjligt.

  Det är i skrivande stund endast ett (1) lajv utannonserat på spelkalendern för 2019. Vaihellete

  Samtidigt var jag beredd att krypa till kors... ehm, den Zuckeritiska offercirkeln och åter skaffa Facebook. Men tjänsten krävde att jag skulle lägga upp en bild på mitt körkort eller pass(!) för att få skapa en användare. Om detta är den lösning den svenska lajvhobbyn eftersträvar och anser lämplig tror jag bestämt att det är dags att kliva av. Någon sorts gräns måste det väl ändå finnas?

  Edit 190419: Våren är här och snön är i princip borta hela vägen upp till Umeå. Spelkalendern innehåller nu 3 utannonserade lajv, för hela Sverige. Förutom dessa känner jag till ett (1) lajv där jag blivit personligt inbjuden. Inga andra kalendrar/annonser information går att hitta via internet. Om arrangörer inte lyckas få ut sina lajv till allmänhetens kännedom innan semestrarna planerats klart brukar arrangemangen i regel misslyckas. Detta är alltså allt lajvsverige lyckas uppbringa. Hobbyn är död, länge leve hobbyn! [Med död menas här okontaktbar och med livsuppehållande stöd, endast de närmast sörjande finns närvarande]


 2. Salt fixar du ju med... salt :P

  Ibland har jag själv använt olika smaksättare för vodka (de där småflaskorna som brukar gå att hitta i vanliga mataffärer). Då går det att få tag i nästan vilka smaker du vill, allt från ananas till whisky.


 3. Ursäkta sent svar.

  Om du kommit över den utan uppsåt så ska det inte vara någon fara. Kanske var den tidigare ägaren av huset aktiv i HV eller någon frivilligorganisation? I vilket fall är det därifrån de flesta hjälmarna (och mycket annat...) kommer på avvägar. Du behöver nog inte vara orolig för att bli anmäld för någnting om du tar kontakt med FM/HV/närmsta förläggning och förklarar läget.

  Exempelvis hörde jag på polishögskolan i Umeå om en man som köpt sig ett sommarhus (dödsbo) och hittade en packlår med kpist m/45 under golvet vid en renovering. Eftersom att han tog kontakt för att "återlämna" vapnen så behövde han inte oroa sig för vapenbrott. Tydligen så hade något övervintrat HV-befäl av den gamla skolan ägt stugan.


 4. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/salde-hjalm-pa-natet-nu-vantar-atal
  http://www.gp.se/nyheter/sverige/försvarsmakten-stulen-krigsmateriel-säljs-på-internet-1.1684088

  Hjälmen räknas som krigsmateriel och får inte säljas omkring eller innehas av privatpersoner. Lämpligast är nog att du tar kontakt med närmaste förband och lämnar tillbaka den till försvaret. Detta för att du själv tekniskt sett redan bryter mot lagen i och med att du innehar den.


 5. Ursäkta om detta låter hårt, men vad är det du frågar efter egentligen?

  Ordlista över vad? Letar du efter ordböcker på svenska eller svensk-engelska ordlexikon?
  Enligt vad jag kan se så är Kajf ett företag som jobbat med översättningar sedan 2006 och baserat i Uppsala, Så jag antar att du är ute efter någonting annat än hjälp med svenskan.


 6. Jag planerar att sy mig en vadderad huva stor nog för att gå ned över axlarna så att brynjehuvan slutar flänga och hänga löst. Vadderingen kommer dock att "bulla upp" tyget varvid det blir "kortare" ju mer stoppning jag använder. Och eftersom att omkretsen på mitt huvud inte riktigt vill ge med sig vill jag inte riskera att göra den för liten.

  Någon som har erfarenhet av detta och kan dela med sig av hur många procent extra vidd som kan behövas? Någon som sitter på ett bra mönster att utgå ifrån?


  //Adam


 7. +1 till att du bygger utanför det slutna FB. Avstod nyligen från att anmäla mig till ett lajv när jag insåg att alla IN-relationer skulle byggas via FB <_<. Vad hände med arbetet att Lajv skulle vara tillgängligt och likvärdigt för alla?

  Jag hade tidigare en FB men gjorde ett förplanerat utträde i november (tvåårig förvarning så att ingen av mina kontakter skulle missa det hela). Jag kan dock inte låta bli att se det tragikomiska i mängden människor som hellre skulle använda ett alternativ till FB men aldrig får tummen ur att prova någonting nytt. En "Alla andra måste byta först"-attityd.


 8. Jag har lajvat i över ett decennium (någonstans slutar man ändå att räkna åren) och har under denna tid sett hobbyn utvecklas. Oftast har utvecklingen lett till det bättre, men de senaste 5 åren har det pågått en allt snabbare regression.

  Lajvforumen har stendött allihopa. Många av de gamla lajvkalendrarna (bl.a. lajvnorr) har gått i graven, lajven annonseras inte längre öppet, föreningarna har ouppdaterade hemsidor och hänvisar oftast bara lite slentrianmässigt till någon typ av sluten facebooksida. Lajv som finns annonserade på kalendrar och med fräscha hemsidor tycks ändå kräva att deltagaren har en facebookanvändare för "att knyta kontakter mellan karaktärer och få information från arrangörer". Vad tusan är det som händer?

  Ibland har jag försökt få ut svar ur olika föreningar då deras stadgar och policydokument ofta innehåller stycken om att upprätthålla och underhålla forum, vilket sedan ignoreras. Dagens styrelser tycks vara av åsikten att stadgar inte är någonting att förhålla sig till och att det bara är jobbigt att svara på mail. "Kan vi inte ta detta över chatten istället" kan de säga utan att i sin tur hänvisa till vad för chatt de menar.

  Tillgängligheten har försvunnit, lajvgrupperna sluter sig och det går inte längre att hålla sig uppdaterad om vad som händer i hobbyn. Jag försökte för sakens skull skapa mig en FB-användare för att få tillgång till lajvgrupperna på Facebook, men detta går ju inte heller då den användare jag skapade istället avvisades då den upplevdes som falsk eller någonting eftersom att jag inte fyllt den med personlig information eller sålt ut halva min umgängeskrets.

  Vad gällande mina övriga hobbys så finns det fortfarande fullt av levande och aktiva forum, den absoluta majoriteten av dem har dessutom ökat i antal aktiva medlemmar de senaste 5 åren. Figurspel, airsoft, cosplay, brädspel, etc. etc. alla har dom fungerande forum. Vad är det för fel på lajvhobbyn? Vill arrangörer inte längre finnas tillgängliga för största möjliga antal?

×
×
 • Create New...